Mas Vida_Cistella. Divi Fotografia. Arxiu imatges PTCBG

La Costa Brava reprèn l’activitat enoturística

Girona, 4 de juny de 2020

Setze cellers de la Ruta del Vi DO Empordà reobren les seves portes adaptant-se a la situació actual i amb diverses innovacions.

L’enoturisme és una activitat d’oci segura, ja que la majoria de propostes tenen lloc a l’aire lliure i en grups reduïts o personalitzats.

A partir de l’1 de juny, data en què la demarcació de Girona va entrar en la fase 2 del Pla de Desescalada, amb motiu de la COVID-19, setze cellers de la Costa Brava han reprès la seva activitat enoturística implementant mesures de seguretat i higiene. 

Els setze cellers que ja han obert ho han fet adaptant la seva activitat a la situació actual, fet que ha propiciat la introducció de nombroses novetats en l’oferta enoturística de la destinació: des de l’habilitació d’espais nous a l’aire lliure on fer tastos, com ha fet el celler Masia Serra, a les experiències gastronòmiques exclusives entre vinyes, com el nou wine bar del celler Mas Geli, o els aperitius i barbacoes a La Vinyeta. La cultura, la salut i el benestar són el leitmotiv de la proposta «les tardes de vins i música a la fresca», del celler Vinyes d’Olivardots, o les activitats de ioga i mindfulness entre vinyes, al Celler Martín Faixó o el grup Oliveda. La resta de cellers, que encara no han obert, catorze, s’estan adaptant per poder-ho fer amb el màxim de garanties durant la fase 3 i 4.

Les novetats en l’oferta enoturística de la Costa Brava van més enllà dels cellers, ja que nombroses empreses de la Ruta del Vi DO Empordà també estan reprenent la seva activitat amb unes actuacions innovadores. La majoria de restaurants, entre els quals hi ha Compartir, de Cadaqués, Can Cervera, de Roses, o Vicus i Es Portal, de Pals, han incorporat una carta de menjar per emportar, take away. Igualment, s’han habilitat nous espais, com Es Portal Terrasa, amb 10.000 m2 d’espai a l’aire lliure. També s’han adaptat les cartes dels restaurants a aquesta situació, com ha fet el restaurant La Calèndula, de Regencós. Pel que fa als allotjaments, mentre que hi ha hotels ja en funcionament, com el Park Hotel San Jorge & Spa i el Mas Espelt, la majoria opten per obrir les seves instal·lacions en el decurs del mes de juny, el 15 de juny en el cas dels allotjaments Moments Rurals, d’Espolla, o el 26 de juny en el cas de l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf, de Peralada.

 

Aire lliure, grups reduïts, flexibilitat i rigorositat en el compliment de les mesures de seguretat

En aquesta segona etapa de la desescalada i amb les diverses restriccions encara vigents, la pràctica de l’enoturisme es pot convertir en una de les activitats d’oci més recomanables i que més seguretat donen al visitant, tenint en compte que la majoria de propostes es duen a terme a l’aire lliure i en grups molt reduïts o directament de forma personalitzada.

L’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE), conjuntament amb el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, ha creat una guia específica per reduir el contagi per COVID-19 en visites a cellers i altres instal·lacions industrials, llocs culturals, històrics i naturals. A la guia s’estableixen les pautes a seguir pel que fa a l’adaptació dels productes i serveis enoturístics, la neteja i desinfecció, l’adequació dels espais i la gestió dels aforaments, entre d’altres.

Aquestes pautes incideixen en aspectes generals que els cellers oberts al públic han de tenir en compte a l’hora d’organitzar les visites: prioritzar sempre els espais a l’aire lliure, en grup reduïts o directament personalitzats, respectar en tot moment les distàncies físiques de seguretat i flexibilitzar els horaris de les visites. Així mateix, si a la visita s’ofereixen degustacions de vi i gastronòmiques, s’han de servir racions individuals i les copes, els coberts i la resta de peces del parament s’han de netejar i desinfectar a una temperatura superior als 80ºC.

Activitat durant el confinament

Així, després  de veure com les vendes de vins de la DO Empordà es desplomaven, amb valors superiors al 90 %, s’han endegat diverses campanyes com #EmpordaDesdeCasa amb tastos virtuals organitzats pel Consell Regulador de la DO Empordà, la campanya «Ajudem-nos», de la Diputació de Girona o diverses iniciatives del club de la Ruta del Vi DO Empordà del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Entre les accions impulsades destaquen dues jornades de formació dirigides a preparar el sector per afrontar i adaptar l’activitat enoturística en l’etapa post COVID-19, la creació d’uns cartells informatius sobre mesures preventives perquè puguin utilitzar els cellers, i la iniciativa «Passeja pels racons més bonics de la Ruta del Vi DO Empordà», que consisteix en una sèrie d’Instagram Lives que tenen lloc els dijous, a les 19 h, de maig i juny, que atorguen el protagonisme als viticultors de l’Empordà, tot ensenyant els paisatges i explicant històries i anècdotes.

Llista de cellers oberts a partir de l’1 de juny de 2020

CELLER MUNICIPI
Celler Arché Pagès Capmany
Celler Brugarol Palamós
Clos d’Agon Calonge
Hugas de Batlle Colera
La Vinyeta Mollet de Peralada
Martí Fabra St. Climent Sescebes
Martín Faixó Cadaqués
Mas Geli Pals
Mas Llunes Garriguella
Mas Vida Cistella
Masetplana Garriguella
Masia Serra Cantallops
Pere Guardiola Capmany
Terra Remota St. Climent Sescebes
Vinyes d’Olivardots Capmany
Vinyes dels Aspres Cantallops

Més informació sobre l’oferta enoturística de la Costa Brava: https://enogastronomia.costabrava.org/