Les platges de la Costa Brava inicien la campanya de bany amb protocols d'accés i mesures de seguretat
Girona, 22 de juny de 2020
- La major part dels municipis costaners de la Costa Brava col·locaranpanells informatius en diversos punts amb les mesures preventives que cal seguir; no hi haurà limitacions d’entrada a les platges, mentre es puguin mantenir les distàncies correctament i no se superi l’aforament total de l’espai. Alguns municipis excepcionalment incorporaran agents cívics, informadors i/o controladors de platja que informaran els usuaris i resoldran dubtes.
- A les destinacions de costa es continuaran desenvolupant lesprincipals activitats de lleure, esportives i nàutiques: caiac de mar, diverses modalitats de surf, lloguer d’embarcacions, etc., sempre respectant els aforaments, les distàncies i les mesures higièniques marcades.
La Costa Brava disposa de 220 quilòmetres de litoral mediterrani, amb 245 cales i platges repartides entre vint-i-dos municipis gironins que són aptes per al bany i ofereixen serveis i propostes nàutiques, esportives, lúdiques i de restauració als seus usuaris: banyistes, parelles i grups reduïts, famílies, esportistes i persones amb diversitat funcional, entre altres.
A partir de l’1 de juny, data en què es va iniciar la temporada de bany a la costa gironina en l’atípic estiu del 2020 a causa del coronavirus, l’accés a les platges s’ha vist afectat. Malgrat tot, els municipis han dut a terme un esforç ingent per adequar els seus espais públics i la reobertura i recuperació de les platges s’ha anat reactivant gradualment.
L’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) i el Departament d’Interior de la Generalitat han establert una sèrie de protocols de reobertura de les platges que cada municipi adapta a les seves particularitats i espais, seguint sempre les recomanacions d’aquests organismes. Els municipis costaners gironins, grans pols d’atracció turística, han aplicat diferents criteris pel que fa a control d’accés a les platges, aforament, limitacions d’accés o permanència a la platja, freqüència de neteja del mobiliari urbà, activitats permeses o informació sobre mesures de seguretat.
A la normativa general s’afegeixen les mesures bàsiques d’autoresponsabilitat dels mateixos usuaris de les platges: distància social als diferents espais, usos dels serveis públics com dutxes o lavabos, neteja de les mans i ús de la mascareta.
Protocols i mesures per a l’accés a platges
Pel que fa al control d’accés i la informació als banyistes, gran part dels municipis procediran a col·locar panells informatius en diferents punts on s’especificaran les mesures preventives que cal seguir (distància social, ús de mascaretes, etc.). D’altres localitats —com Blanes, Cadaqués, Platja d’Aro, l’Escala, Palamós o Sant Feliu de Guíxols— disposaran, a més, d’agents cívics, informadors i/o controladors de platja que orientaran els usuaris i resoldran dubtes. Municipis com Llançà o Blanes oferiran també aquesta informació a través de les seves xarxes socials.
Quant a la limitació d’accés o de permanència a la platja, en la majoria de municipis no hi haurà limitacions sempre que es puguin mantenir les distàncies correctament i no se superi l’aforament total de l’espai, fet que podria comportar el tancament de l’accés a la platja en qüestió. A les platges de Cadaqués i Lloret de Mar sí que es limitarà l’aforament, que anirà variant en funció de l’evolució de la pandèmia, i en el cas de Lloret es controlarà mitjançant agents cívics i treballadors de Protecció Civil. En el cas de les platges de Calella, Llafranc i Tamariu, a Palafrugell, també es regularà l’accés a causa de les seves reduïdes dimensions.
Als municipis de Lloret de Mar i Castell-Platja d’Aro-s’Agaró, les platges es dividiran en sectors, amb aforament específic per a cada sector en concret.
Pel que fa a la neteja dels espais comuns o del mobiliari urbà (dutxes, lavabos, etc.) es durà a terme diversos cops al dia, tal com marca la legislació vigent.
En el cas de les activitats de lleure, esportives i nàutiques, es continuaran desenvolupant les principals activitats (caiac, paddle surf, creuers, etc.) sempre respectant els aforaments, les distàncies i les mesures higièniques marcades.
En el retardat inici de la temporada alta turística a la Costa Brava, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona esmerça esforços per promocionar un dels principals actius de la destinació: les platges de la Costa Brava. Les platges gironines es conceben com a espais actius i dinàmics i es treballa per divulgar-ne els serveis i productes. Actualment, s’estan incorporant les normes i mesures amb què les destinacions costaneres es disposen a rebre els seus visitants. L’objectiu és oferir una bona acollida i atenció als visitants, a través d’informació útil i de les mesures sanitàries i de seguretat aplicades. Tanmateix, anualment el Patronat de Turisme publica un mapa específic que ofereix informació de 67 platges gironines.
Les destinacions i les empreses col·laboren estretament en la divulgació de continguts i informacions que facilitin i ofereixin una estada tranquil·la i segura als visitants en una temporada atípica.
Enllaç al mapa de platges de la Costa Brava 2020.
|