L'Escala. Jaume Campderros. Arxiu Imatges PTCBG_G

Les platges de la Costa Brava inicien la campanya de bany amb protocols d'accés i mesures de seguretat

Girona, 22 de juny de 2020

  • La major part dels municipis costaners de la Costa Brava col·locaranpanells informatius en diversos punts amb les mesures preventives que cal seguir; no hi haurà limitacions d’entrada a les platges, mentre es puguin mantenir les distàncies correctament i no se superi l’aforament total de l’espai. Alguns municipis excepcionalment incorporaran agents cívics, informadors i/o controladors de platja que informaran els usuaris i resoldran dubtes.
  • A les destinacions de costa es continuaran desenvolupant lesprincipals activitats de lleure, esportives i nàutiques: caiac de mar, diverses modalitats de surf, lloguer d’embarcacions, etc., sempre respectant els aforaments, les distàncies i les mesures higièniques marcades.

La Costa Brava disposa de 220 quilòmetres de litoral mediterrani, amb 245 cales i platges repartides entre vint-i-dos municipis gironins que són aptes per al bany i ofereixen serveis i propostes nàutiques, esportives, lúdiques i de restauració als seus usuaris: banyistes, parelles i grups reduïts, famílies, esportistes i persones amb diversitat funcional, entre altres.

A partir de l’1 de juny, data en què es va iniciar la temporada de bany a la costa gironina en l’atípic estiu del 2020 a causa del coronavirus, l’accés a les platges s’ha vist afectat. Malgrat tot, els municipis han dut a terme un esforç ingent per adequar els seus espais públics i la reobertura i recuperació de les platges s’ha anat reactivant gradualment.

L’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) i el Departament d’Interior de la Generalitat han establert una sèrie de protocols de reobertura de les platges que cada municipi adapta a les seves particularitats i espais, seguint sempre les recomanacions d’aquests organismes. Els municipis costaners gironins, grans pols d’atracció turística, han aplicat diferents criteris pel que fa a control d’accés a les platges, aforament, limitacions d’accés o permanència a la platja, freqüència de neteja del mobiliari urbà, activitats permeses o informació sobre mesures de seguretat.

A la normativa general s’afegeixen les mesures bàsiques d’autoresponsabilitat dels mateixos usuaris de les platges: distància social als diferents espais, usos dels serveis públics com dutxes o lavabos, neteja de les mans i ús de la mascareta.

 

Protocols i mesures per a l’accés a platges

Pel que fa al control d’accés i la informació als banyistes, gran part dels municipis procediran a col·locar panells informatius en diferents punts on s’especificaran les mesures preventives que cal seguir (distància social, ús de mascaretes, etc.). D’altres localitats —com Blanes, Cadaqués, Platja d’Aro, l’Escala, Palamós o Sant Feliu de Guíxols— disposaran, a més, d’agents cívics, informadors i/o controladors de platja que orientaran els usuaris i resoldran dubtes. Municipis com Llançà o Blanes oferiran també aquesta informació a través de les seves xarxes socials.

Quant a la limitació d’accés o de permanència a la platja, en la majoria de municipis no hi haurà limitacions sempre que es puguin mantenir les distàncies correctament i no se superi l’aforament total de l’espai, fet que podria comportar el tancament de l’accés a la platja en qüestió. A les platges de Cadaqués i Lloret de Mar sí que es limitarà l’aforament, que anirà variant en funció de l’evolució de la pandèmia, i en el cas de Lloret es controlarà mitjançant agents cívics i treballadors de Protecció Civil. En el cas de les platges de Calella, Llafranc i Tamariu, a Palafrugell, també es regularà l’accés a causa de les seves reduïdes dimensions.

Als municipis de Lloret de Mar i Castell-Platja d’Aro-s’Agaró, les platges es dividiran en sectors, amb aforament específic per a cada sector en concret.

Pel que fa a la neteja dels espais comuns o del mobiliari urbà (dutxes, lavabos, etc.) es durà a terme diversos cops al dia, tal com marca la legislació vigent.

En el cas de les activitats de lleure, esportives i nàutiques, es continuaran desenvolupant les principals activitats (caiac, paddle surf, creuers, etc.) sempre respectant els aforaments, les distàncies i les mesures higièniques marcades.

En el retardat inici de la temporada alta turística a la Costa Brava, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona esmerça esforços per promocionar un dels principals actius de la destinació: les platges de la Costa Brava.  Les platges gironines es conceben com a espais actius i dinàmics i es treballa per divulgar-ne els serveis i productes. Actualment, s’estan incorporant les normes i mesures amb què les destinacions costaneres es disposen a rebre els seus visitants. L’objectiu és oferir una bona acollida i atenció als visitants, a través d’informació útil i de les mesures sanitàries i de seguretat aplicades. Tanmateix, anualment el Patronat de Turisme publica un mapa específic que ofereix informació de 67 platges gironines.

Les destinacions i les empreses col·laboren estretament en la divulgació de continguts i informacions que facilitin i ofereixin una estada tranquil·la i segura als visitants en una temporada atípica.

Enllaç al mapa de platges de la Costa Brava 2020.

Actuacions particulars per municipis

A més de les normes generals, cada municipi adapta la normativa a les seves particularitats. A continuació es detallen algunes mesures específiques o aspectes que cal tenir en compte en diversos municipis:

Blanes:
– Cartells informatius, actualització constant sobre l’estat de les platges a les xarxes socials, grups de WhatsApp i controladors de platja.

– Es limitarà l’accés si no es poden mantenir les distàncies. No hi ha previst temps de permanència a les platges.

– La neteja és diària, tant de la platja com de les instal·lacions comunes. Si no es poguessin dur a terme les neteges dels lavabos que marca el protocol sanitari, es tancarien.

– Se seguiran fent les activitats aquàtiques que es desenvolupen al poble, com són bateigs de vela, caiac, creuers, windsurf, busseig, paddle surf… respectant els aforaments, les distàncies i les mesures higièniques i sense poder utilitzar les dutxes comunes.

– Bandera blava a tres platges de Blanes i al Club de Vela.

 

Lloret de Mar:

– Es divideixen les platges de Lloret i Fenals per sectors (gent gran, nuclis familiars i adults joves) per separar els grups de risc i se’n limitarà l’aforament. Aforament màxim de 15.028 persones a la platja de Lloret i de 10.099 a la de Fenals.

– Es controla l’accés mitjançant un equip de seguretat i vigilància de platges format per 35 professionals

– Es realitza un control actiu dels aforaments amb un sistema de videovigilància amb càmeres IP desenvolupades per Telefónica Mediterráneo.

– Es mantenen les guinguetes de la platja i s’ofereixen diferents propostes d’activitats a través del programa de dinamització de platges.

 

Tossa de Mar:
– Reforç del servei de vigilància. S’ha implantat un perímetre d’estaques de fusta i cordes a la platja Gran i s’han definit zones d’accés.

– No hi ha limitacions quant a aforament. Quan s’observi una saturació de la platja es tancaran els accessos.

– S’han implantat nous cartells. Els vigilants de platja duran a terme tasques informatives.

– Neteja: a les platges del nucli es disposarà d’un servei en exclusiva durant l’horari de socorrisme, encarregat de la neteja continuada de banys públics, dutxes, rentapeus…

– Activitats: lloguer de patins i caiacs, escoles nàutiques, submarinisme, excursions. Cada activitat disposa de les seves mesures de control.

– Dues banderes blaves a la platja Gran i la Mar Menuda.

 

Sant Feliu de Guíxols:
– Informació als usuaris mitjançant cartells i informadors.

– Es controlarà l’aforament d’una manera aproximada. No hi haurà control de permanència.

– Neteja: dues vegades al dia.

– Activitats: escoles d’activitats nàutiques, lloguers de caiacs i patins. Aforament, neteja i desinfecció del material, d’acord amb el protocol establert per la Direcció de Polítiques de Muntanya i el Litoral.

– Dues banderes blaves.

 

Castell-Platja d’Aro-s’Agaró:
– Es divideixen per sectors les platges i es marca l’aforament de cada sector.

– S’instal·len cartells amb mesures preventives i de distanciament social.

– No hi haurà limitació de permanència. La limitació d’accés dependrà de si s’assoleix l’aforament de cada sector de platja.

– Neteja: diverses vegades al dia; com a mínim, la que estipulin les ordres del Ministeri de Sanitat.

–  Les mesures de control de les activitats nàutiques (caiacs, creuers turístics, torpedo bus, motos aquàtiques) seran les que estipulin les ordres del Ministeri de Sanitat.

– Banderes: cala Rovira: bandera blava, SICTED, “Q” de Qualitat Turística; platja Gran: bandera blava, SICTED, “Q” de Qualitat Turística; Sa Conca: bandera blava, SICTED, “Q” de Qualitat Turística.

 

Calonge-Sant Antoni:
– Hi ha informadors per atendre dubtes i recordar la normativa als usuaris.

 

Palamós:
– Hi haurà informadors a peu de platja per orientar la gent, a banda dels socorristes.

– També s’instal·laran cartells informatius a totes les platges en diferents idiomes on s’expliquin els protocols de seguretat i higiene que cal seguir, així com la normativa d’ús de dutxes i rentapeus.

– S’han condicionat i millorat platges com la Fosca o Castell, afectades pel temporal Glòria.

 

Mont-ras:
– Col·locació de rètols/cartells per informar els banyistes sobre les normes.
– La platja del Crit no té serveis a causa del seu difícil accés.

 

Calella de Palafrugell-Llafranc-Tamariu:
– Es fixa un màxim d’usuaris per a les platges de Calella, Llafranc i Tamariu, per les seves reduïdes dimensions.

– Es disposa d’una sèrie de vigilants per dur a terme les tasques de control i informació als usuaris.

 

Pals:
– Col·locació de cartells informatius en diferents idiomes i contractació de vigilants en coordinació amb la policia local.

– Neteja: segons marqui la legislació vigent en cada moment (aprox. 4-6 vegades).

 

L’Escala:
– Control de la normativa per agents informadors i col·locació de panells informatius.

– L’Ajuntament pot limitar l’accés, l’aforament i la permanència a la platja.

– Seguint la normativa del comerç minorista i els vehicles, per a la pràctica de les activitats esportives, nàutiques i de lleure s’han de desinfectar els materials i les plataformes abans de cada ús.

– Set platges amb certificació EMAS i ISO 14001.

 

Castelló d’Empúries – Empuriabrava:
– S’instal·len cartells informatius que recorden el manteniment de la distància de seguretat. També hi haurà agents cívics que facin aquesta tasca informativa.

– No hi haurà control ni limitacions d’accés o permanència a la platja.

– Neteja: les dutxes i els rentapeus es netegen dos cops al dia; les passeres i la resta de mobiliari, un cop al dia; els lavabos públics, cada dues hores.

– Activitats: s’instal·larà el parc aquàtic inflable amb control d’aforament i manteniment de distàncies; l’escola de vela de la Muga ja està oberta amb el protocol que marca la Federació i els esports de windsurf i kitesurf amb els corresponents protocols.

– Bandera blava, ISO 14001, “Q” de Qualitat Turística i EMAS per a la platja d’Empuriabrava.

 

Roses:
– No hi ha control ni limitacions d’accés o permanència a la platja.

 

Cadaqués:
– S’instal·len cartells que recullen les normes que cal seguir en diversos idiomes. Hi ha dos agents cívics que recordaran aquestes normes.
– Neteges exhaustives al matí i desinfeccions diverses vegades al dia.
– Activitats esportives: vela i caiac, amb els protocols recomanats.

 

Llançà:
– S’informa a través de xarxes i amb panells informatius a l’entrada de les platges principals dels protocols de seguretat i les normes que cal seguir: manteniment de la distància física (incloses tovalloles i objectes personals).

– Reducció dels horaris d’obertura dels lavabos públics per tal de garantir-ne la higiene.

– Les dutxes, els rentapeus i els lavabos també tenen restriccions d’aforament d’una persona alhora com a màxim, excepte les persones que necessitin assistència.

NEWSLETTER