Els centres i equipaments esportius de la demarcació de Girona reprenen la seva activitat i es disposen per acollir esportistes professionals i amateurs
Girona, 25 de juny de 2020
Al juny reobren i reprenen la seva activitat nombroses instal·lacions i equipaments esportius de la demarcació de Girona com ara clubs nàutics, clubs de tennis, centres i complexos esportius, agències i empreses promotores d’esdeveniments i allotjaments especialitzats, i ho fan implementant mesures de seguretat i higiene per als usuaris, esportistes professionals i amateurs.
A partir del juliol tornen els esdeveniments i les competicions esportives de primer nivell a la Costa Brava i el Pirineu de Girona amb competicions de tennis, curses de muntanya, ciclisme i vela.
La qualitat de l’oferta turística i les excel·lents instal·lacions esportives que té la demarcació de Girona, sumades a les seves característiques climàtiques i naturals, fan que la Costa Brava i el Pirineu de Girona siguin una destinació de referència per a la pràctica de diferents esports tant en pista coberta com a l’aire lliure.
Cal destacar que el turisme esportiu contribueix a la diversificació i desestacionalització turística a la destinació, alhora que promou valors com la convivència i la salut a través de l’esport, i incentiva la mobilitat sostenible en el territori.
Amb la crisi de la COVID-19, el turisme que mouen els esdeveniments i espectacles esportius s’ha vist plenament afectat. No solament els esportistes individuals o els equips que duen a terme entrenaments, clínics i competicions a la demarcació de Girona s’han vist perjudicats per l’aturada, sinó també el públic que es mobilitza atret per l’assistència a grans esdeveniments.
Segons l’INE, dels 6,2 milions de persones que van viatjar a Espanya per assistir a espectacles esportius en 2019, amb una despesa associada de 4.585 milions d’euros, el 41,2 % eren estrangers. Alhora, Egatur amplia aquesta dada i afegeix que aquest tipus de turista genera una despesa mitjana de 1.298 euros, superior en 178 euros al turista que viatja en busca de sol i platja.
A la demarcació de Girona, competicions com ara el MIC Football o Basketball, el Campionat del Món de Windsurf Gran Premi-Catalunya Costa Brava PWA, Globasket, que tenen lloc a la demarcació en el decurs de la primavera, s’han hagut de cancel·lar. Tanmateix, s’han posposat per a la tardor esdeveniments com el Sea Otter Europe Costa Brava Girona Bike Show, el Girona Cycling Festival i la Mitja Marató del Pla de l’Estany a Banyoles. Prossegueix la celebració de 2020, Any del Turisme Esportiu per part de l’Agència Catalana de Turisme. Això no obstant, l’organització del Congrés Mundial de Turisme Esportiu a Lloret de Mar i el Workshop Catalonia Sport queden ajornats fins al 2021.
Coincidint amb la crisi, s’ha creat l’Associació de Promotors d’Esdeveniments Esportius, formada per més de 50 organitzadors catalans, amb l’objectiu de defensar els interessos dels 1.500 treballadors d’aquest sector, treballar en la millora de protocols i en l’elaboració d’un estudi d’impacte econòmic dels esdeveniments esportius a Catalunya.
El ciclisme de carretera, juntament amb el futbol, és una de les disciplines que generen més viatges de turisme esportiu a la demarcació. Girona compta amb un alt nivell d’especialització de serveis, amb agències receptives, tallers, botigues, establiments de restauració i cafès orientats a aquest esport, a banda d’un gran ambient ciclista amb més d’un centenar de professionals que entrenen a la zona. Els ciclistes professionals que resideixen a la demarcació van poder reiniciar els seus entrenaments amb permisos especials del Consejo Superior de Deportes ja a partir de la fase 1 de la desescalada. Els amateurs federats han hagut d’esperar a la fase 2 per poder entrenar per rutes que transcorreguessin fora dels municipis de residència. Durant la primera setmana de la fase 3, establiments especialitzats en ciclisme, com Bike Breaks o Eat Sleep Cycle, programen de nou l’organització de sortides setmanals conjuntes amb clients.
En la fase final de la desescalada i amb les restriccions que encara es mantenen, nombroses instal·lacions i equipaments esportius de la demarcació de Girona ja han reprès la seva activitat, tot adquirint i implementat els protocols de seguretat i d’higiene dictats pel Ministeri de Sanitat. D’aquests reprenen l’activitat els clubs nàutics de l’Escala, Blanes i Palamós, el Club Tennis d’Aro, el Club Tennis Llafranc i equipaments municipals com ara les piscines olímpiques i instal·lacions esportives del Lloret de Mar o del GEiEG, així com empreses vinculades a l’esport com ara Royal Verd Training Center i el Torremirona Relais Hotel Golf & Spa, ambdues vinculades al sector del futbol.
A més, diverses agències receptives especialitzades en turisme esportiu com Evenia Travel, Viatges Viñolas, Agenda Sports & Elements, Traveltec i Eat Sleep Cycle ja tornen a oferir estades d’entrenament a la destinació amb instal·lacions i equipaments esportius.
Tornen els esdeveniments i les competicions esportives de primer nivell
Amb la nova normalitat, i més enllà de la represa de l’esport professional amb els partits de futbol del Girona FC durant el mes de juny, es reprogramen competicions i esdeveniments esportius de primer nivell a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, i campionats i esdeveniments de petit format i a l’aire lliure de disciplines com ara vela, cursa de muntanya i ciclisme.
Al mes de juliol el Club Tennis d’Aro acollirà la Liga Mapfre Femenina, de caire professional i d’àmbit espanyol; el 26 de juliol hi haurà la Lloretrail, primera prova oficial confirmada post Covid-19, a Lloret de Mar; a l’agost se celebrarà la Trail Ulldeter, a Camprodon, i al setembre tindrà lloc la quarta edició del festival Sea Otter Europe Costa Brava Girona Bike Show a Girona.
La potencialitat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a destinació de turisme esportiu
El 2017 va néixer el club de màrqueting de Turisme Esportiu, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, com una plataforma promocional sota la qual s’aglutina, s’estructura i es comercialitza l’oferta i els productes turístics específics esportius per tal d’incrementar la competitivitat i el prestigi de la destinació Costa Brava i Pirineu de Girona als mercats internacionals.
El club de màrqueting comprèn una cinquantena d’entitats i empreses entre les quals hi ha vuit municipis: Girona, Blanes, Lloret de Mar, Castelló d’Empúries-Empuriabrava, Banyoles, Palamós, l’Escala, Roses, cinc dels quals, a més, comptem amb el certificat «Destinació de Turisme Esportiu (DTE)» de l’Agència Catalana de Turisme. Vol incidir en els àmbits del ciclisme de carretera, bicicleta de muntanya (BTT), triatló, atletisme, futbol, natació, natació d’aigües obertes, esports d’equip, tennis, running i esport nàutics, i es dirigeix primordialment a federacions, clubs, associacions i agrupacions esportives .
Entre les actuacions que ha dut a terme el club de màrqueting hi ha la creació del web específic https://trainingcamps.costabrava.org/, la creació de continguts en línia i la difusió –amb càpsules audiovisuals testimonials-, la participació a fires i esdeveniments esportius, la participació en workshops temàtics, visites comercials a agències i clubs esportius, el patrocini d’esportistes d’elit i actuacions dirigides a prescriptors, mitjans de comunicació i operadors turístics d’aquesta indústria.