Patronat i representants sectorials

El sector turístic de la demarcació de Girona «satisfet» amb la campanya turística 2023

Girona, 24 d’octubre de 2023

El 2023 la demarcació de Girona ha rebut 7.168.850 visitants, que han generat 24.448.983 pernoctacions, un 2,3 % més que al 2022, en nou mesos d’activitat turística. La Costa Brava capitalitza les millors dades de visitants i ocupació de la temporada.

Per a la temporada 2024, l’estratègia promocional de la destinació se centrarà en el desenvolupament de la sostenibilitat i en aprofitar oportunitats com les que presenten esdeveniments com la Copa Amèrica i els Jocs Olímpics de París per captar nous mercats.

Avui, a la ciutat de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i els representants dels sectors dels allotjaments turístics (Federació d’Hostaleria de Girona, Associació de Càmpings, Associació Turística d’Apartaments, Turisme Rural Girona) i de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE) de les comarques gironines han presentat una valoració provisional de la temporada turística 2023 i les dades de visitants i d’ocupació turística dels nou primers mesos de l’exercici 2023 a la demarcació de Girona. A més, han exposat continguts relacionats amb l’actualitat de l’activitat turística a la demarcació de Girona i han fet una projecció sobre les perspectives per a la temporada 2024.

L’acte ha comptat amb la participació de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Jordi Masquef, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona; Enric Dotras, vicepresident de la Federació d’Hostaleria de Girona; Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments; Josep Maria Pla, vicepresident de l’Associació de Càmpings de Girona; Ramon Corominas, president de Turisme Rural Girona, i Jordi Martí, president d’ACAVE i de la Taula Gironina de Turisme.

En la introducció s’ha tractat sobre la situació general del turisme, i s’ha incidit en les repercussions que provoquen la inestabilitat geopolítica, econòmica i social global. S’ha descrit l’estat de les destinacions gironines tot remarcant el dinamisme del sector turístic de la demarcació, que segueix impulsant nous projectes i equipaments de gran qualitat que regeneren la destinació i esdevenen un reclam turístic.

El president, Miquel Noguer, ha confirmat «la bona temporada turística i el bon funcionament del sector en els primers nou mesos de 2023». Pel que fa als pronòstics per a la temporada 2024, el president Noguer ha remarcat que «davant de tanta incertesa i inestabilitat geopolítica, la nostra destinació ha de tornar-se a posicionar com una destinació segura a Europa i la Mediterrània». Al qual ha afegit que el turisme podria patir «un estancament per causa de la situació global», però que caldrà aprofitar oportunitats com són la celebració de la Copa Amèrica i els Jocs Olímpics de París «que es presenten com una finestra d’oportunitat per atraure nous públics a les destinacions gironines».

 

En 273 dies d’activitat turística (període comprès entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2023), la demarcació de Girona ha rebut 7.168.850 visitants, que han generat 24.448.983 pernoctacions, un 1 % menys de visitants que en el mateix període de 2022, però un 2,3 % més de pernoctacions acumulades. Aquestes dades milloren els registres de l’exercici 2019 en un 5 % pel que fa al nombre de visitants i pernoctacions (Font: Fundació Eurecat, a partir de TDS).

Quant a les dades econòmiques, la despesa turística a Catalunya ha crescut al 2023. Les dades proporcionades per Intel·litur a partir d’Egatur (Encuesta de Gasto Turístico) i ETR (Encuesta de Turismo dels Residentes) de l’INE, el turista estranger genera una despesa per persona i dia de 227 euros (23 euros més que al 2022), i pel que fa al turista domèstic, la despesa per persona i dia arriba als 102,8 euros (12 euros més que al 2022).

Per marques turístiques, la Costa Brava capitalitza les dades positives. En nou mesos d’activitat s’han registrat 700.000 pernoctacions més que al 2022, tot i la lleugera disminució de visitants. En canvi, a les destinacions del Pirineu de Girona la davallada s’ha produït tant en visitants com en pernoctacions, el qual és atribuïble tant al fet que el principal visitant, el català, ha viatjat a altres destinacions com a la climatologia (extrema calor).
Cal destacar el creixement de l’activitat en els mesos de febrer i març —temporada baixa— i maig, juny i setembre —temporada mitjana—, en què s’aprecia una marcada tendència a la desestacionalització.

Per mercats emissors de turisme, el mercat català i espanyol s’erigeix com el primer mercat per la Costa Brava i el Pirineu de Girona; aquest s’ha convertit en un mercat estable i fidelitzat. Pel que fa al turisme estranger, el primer mercat emissor internacional és França, malgrat que està mostrant un decreixement del 2,3 %. El segon mercat és el turisme de Benelux, que presenta un descens de turistes neerlandesos que queda compensat per l’increment dels belgues. El tercer mercat és l’alemany, que enguany ha crescut després d’haver estat estancat diversos exercicis. Quant al turisme de les illes britàniques, s’està prop de recuperar el nombre de turistes britànics després de tres anys de descens progressiu, i creix també el turisme irlandès. El més remarcable de l’exercici és el creixement del 33 % dels turistes nord-americans. Aquests visitants tenen un gran valor, ja que viatgen durant tot l’any i generen una alta despesa turística.

 

La demarcació de Girona disposa de 268.000 places d’allotjament turístic reglat entre hotels, apartaments, càmpings i establiments de turisme rural, que enguany i de manera provisional han generat 24,4 milions de pernoctacions. D’aquestes, més de 20 milions d’estades les han ofert hotels i càmpings, pràcticament al 50 %.
Enric Dotras, vicepresident de la Federació d’Hostaleria de Girona, ha ressaltat que la destinació ha registrat «bones ocupacions hoteleres en baixa i mitjana temporada però que la temporada alta va tenir una frenada». Dotras ha destacat que «les reserves d’última hora dels mesos de setembre i octubre han estat molt bones fet que ha permès que força empreses estiguin encara obertes». Per al 2024, apunta que és possible que els mercats internacionals puguin tenir alguna recessió.

Josep Maria Pla, vicepresident de l’Associació de Càmpings de Girona, ha comentat «hem tingut una molt bona temporada turística, amb bons registres sobretot a la pretemporada i a la post temporada, el que demostra que anem avançant en la desestacionalització turística, cosa que valorem com a molt positiu». Referint-se a la tardor i a l’hivern, Pla preveu «seguir en la línia del setembre amb bones xifres si continua la bona climatologia, la qual cosa ens fa ser optimistes de cara al 2024».

Esther Torrent, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), ha incidit en que ha estat «un any molt bo amb estades mitjanes d’entre 6-8 dies, la qual cosa fa que sigui una estada més sostenible des d’un punt de vista ecològic i econòmic». Torrent ha remarcat que «hi ha bones percepcions pel que queda d’any i per a la temporada 2024». Finalment, ha apuntat que «el sector està preocupat» pel decret que prepara la Generalitat on es preveu que puguin caducar en cinc anys les llicències d’HUT. La presidenta d’ATA apunta que «això pot treure competitivitat al sector turístic i demana diàleg a la Generalitat».

Ramon Corominas, president de Turisme Rural Girona, comenta que el sector de les cases de turisme rural gironines han tingut «un bon any», i que les reserves per la temporada de tardor i hivern s’estan produint amb 15 dies d’antelació. Destaca que «les reserves de caps de setmana, ponts i Nadal estan entre el 60 % i el 70 %, però es compta arribar al 90 %. Per la festivitat de Cap d’Any les reserves es troben al 100 %».

Jordi Martí, president d’ACAVE, comenta que «el 2023 s’ha restablert la normalitat total en l’operació turística i que les perspectives per 2024 indiquen que se seguirà la mateixa tendència». Ha afegit que els clients han allargat les seves estades i que ha crescut el marge de benefici de les agències, «aquest any s’han pogut pujar preus».

 

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, màxim organisme de promoció turístic de la demarcació de Girona, està desplegant de manera programada i eficient el seu Pla d’Accions i Objectius 2023. L’entitat ja ha dut a terme tres centes actuacions i ha executat el 85 % del Pla.
Les actuacions programades en el darrer trimestre de l’exercici posaran el focus a organitzar accions promocionals a Londres, Brussel·les i València, a desenvolupar esdeveniments propis, com Som Cultura, a articular la Secretaria Tècnica de Sostenibilitat i a promocionar la temporada de tardor/hivern 2023/2024.

NEWSLETTER