Presentació neu(5).Cinc estacions

Bones perspectives per a la temporada turística d’hivern 2022/2023 al Pirineu de Girona

1 de desembre de 2022

Les estacions d’esquí del Pirineu de Girona, amb més de 200 quilòmetres de pistes i equipaments de primer nivell, inicien la temporada d’hivern 2022/2023 amb millores en els accessos, la senyalització i la seguretat. S’optimitzen les botigues en línia i les aplicacions mòbils, es remodela la pista Barcelona a l’estació d’esquí La Molina, s’amplien les propostes d’activitats per les festes de Nadal i les experiències a la neu més enllà de l’esquí.

Segons l’estudi sobre patrons de mobilitat Flux Vision Tourisme Orange del Pirineu de Girona, els excursionistes predominen a les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. Els visitants nacionals representen entre el 70 % i el 90 % dels turistes totals, i s’estima que entre el 71 % i el 85 % dels turistes que visiten la destinació pernocten a les mateixes comarques.

Avui al migdia, l’espai cultural Cal Marquès de Camprodon ha acollit la presentació de la temporada d’hivern 2022/2023 del Pirineu de Girona, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de les cinc estacions d’esquí gironines.

L’esdeveniment ha inclòs una valoració de la temporada turística 2022 i de les dades referents a l’estudi sobre els patrons de mobilitat al Pirineu de Girona. També s’han donat a conèixer les novetats de les estacions d’esquí gironines per a aquesta temporada. L’acte ha comptat amb la participació de Xavier Guitart, alcalde de Camprodon; Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Jordi Masquef, vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona; Antoni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); un representant de cadascuna de les cinc estacions d’esquí gironines, i l’atleta olímpica Núria Pau. També hi han assistit una quarantena de representants del sector turístic de les comarques del Ripollès i la Cerdanya.

 

Valoració de la temporada turística 2022 del Pirineu de Girona i previsions per al pont de la Constitució

De l’1 de gener al 31 d’octubre han arribat a la demarcació de Girona 7.892.160 turistes, que han generat 25.463.239 pernoctacions. En comparació amb l’ocupació registrada en el mateix període de 2019, la destinació ha experimentat un creixement global del 7,7 % pel que fa al nombre de turistes, i un increment global del 3,4 % quant al nombre de pernoctacions en les diverses tipologies d’allotjaments turístics oferts.

En els deu primers mesos de 2022, el Pirineu de Girona ha rebut 907.299 turistes, que han generat 1.974.617 pernoctacions. En comparació amb l’ocupació registrada en el mateix període de 2019, les destinacions de muntanya gironines han experimentat un decreixement del 8 % pel que fa al nombre d’arribades i una disminució del 4,5 % pel que fa a les pernoctacions.

Cal matisar que el primer trimestre de 2022, amb l’arribada de la variant òmicron, es van mantenir les restriccions que afectaven especialment els aforaments, i això va condicionar els desplaçaments. Tan sols en aquest període les pernoctacions van caure un 35 % en comparació amb els tres primers mesos de 2019. Però, a partir del mes d’abril i fins a aquest octubre, aquesta tendència s’ha revertit i en set mesos les pernoctacions s’han incrementat un 5,6 % respecte al mateix període de 2019.

 

Pel que fa a les reserves d’allotjament anticipat per al pont de la Constitució a les destinacions de muntanya i interior, es troben entre el 65 % i el 80 %. Es considera que la festivitat és llarga i intermitent, i el fet que les escoles no hagin consensuat els mateixos dies de vacances fa que les reserves no siguin les mateixes a totes les comarques. També cal afegir que l’augment de preus fa possiblement que les famílies hagin de repensar molt bé com volen celebrar aquests dies de festa. En general, es preveu que les reserves d’allotjament al Pirineu i a l’interior tindran una mitjana d’entre dos i tres dies d’estada i la màxima concentració de visitants es produirà entre el 8 i l’11 de desembre, en què l’ocupació es trobarà entre el 80 % i el 90 % La resta de la setmana l’ocupació se situarà al 40 %.

 

Entre el 71 % i el 85 % dels turistes que visiten el Pirineu de Girona pernocten a les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa, segons un estudi sobre els patrons de mobilitat

Lligat amb les dades estadístiques, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’Agència Catalana de Turisme i els consells comarcals del Ripollès, la Cerdanya, la Garrotxa i l’Alt Empordà van encarregar un estudi, Flux Vision Tourisme Orange del Pirineu de Girona, que analitza les dades de mobilitat del Pirineu de Girona i de les quatre comarques que en formen part per al període de març de 2019 a febrer de 2020.

L’estudi es va elaborar analitzant cent trenta mil connexions obtingudes de la xarxa de telefonia mòbil d’Orange (i d’altres operadores amb acords) abans de la pandèmia per tal de reduir el biaix en les dades provocades per la covid-19. D’aquest treball es va concloure que els excursionistes predominen a totes les comarques, que a tot el territori la distribució per franges d’edat mostra una forta presència de famílies amb nens i de persones més grans de 65 anys, que els visitants nacionals representen entre el 70 % i el 90 %, que els espanyols que arriben de fora de Catalunya procedeixen majoritàriament de Madrid, València i Saragossa, i que la nacionalitat estrangera predominant és la francesa. Quant a l’estacionalitat dels visitants, a part de l’agost (el mes de més afluència a tot el territori) i Nadal, a la Cerdanya, al Ripollès i a la Garrotxa s’observa molta afluència de persones durant els ponts de tardor i hivern, sobretot Tots Sants i el pont de desembre. I pel que fa als patrons de mobilitat en general, a tots els territoris analitzats s’observa que els visitants solen pernoctar a la destinació que volen visitar. Així doncs, a tots els aquests territoris, entre el 71 % i el 85 % dels visitants solen pernoctar a la destinació que volen visitar. També es detecta gran mobilitat entre comarques veïnes per part dels visitants. Així mateix, a la Cerdanya i al Ripollès, les pistes d’esquí i els ponts de tardor atrauen molts visitants, i a la Garrotxa, els esdeveniments organitzats a la zona —com les Festes del Tura o Lluèrnia— coincideixen amb els caps de setmana amb més afluència.

L’estudi Flux Vision Tourisme Orange del Pirineu de Girona ha de permetre als agents turístics comarcals i locals conèixer millor els fluxos i consums dels visitants per tal de desenvolupar estratègies de màrqueting i comunicació més específiques i fomentar la desestacionalització, la desconcentració i la diversificació de l’oferta de les destinacions.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona desenvolupa un pla d’accions com a plataforma promocional del Pirineu de Girona per al conjunt d’agents turístics públics i privats per consolidar el públic de proximitat i atraure els visitants internacionals cap a les destinacions d’interior. L’actuació es focalitza a impulsar una bona campanya de neu per als mesos de desembre, gener i febrer al mercat català i francès, i a divulgar la campanya promocional «Ennatura’t hivern», dirigida al mercat de proximitat.

 

Les novetats principals de les estacions d’esquí i de muntanya gironines 2022/2023

Una de les novetats principals d’aquesta temporada d’hivern és la remodelació i l’adequació de la mítica pista Barcelona a l’estació d’esquí La Molina. La pista Barcelona és un traçat negre de 4,75 quilòmetres de longitud amb un desnivell de 859 metres i un 66 % de pendent màxim, considerat el més llarg de l’Estat espanyol. La recuperació de la pista ha passat pel condicionament del terreny, la col·locació de 73 canons de neu per garantir la producció de neu i la instal·lació d’ancoratges per a màquines i paravents. Amb tot això, la pista permet obrir una bona part de la Tosa d’Alp a l’esquí i al surf de neu (snowboard), fet que revalora l’oferta de l’estació La Molina i la fa més atractiva. Alhora, l’estació també acollirà la celebració d’una prova de la Copa del Món FIS de para surf de neu del 20 al 29 de gener de 2023.

Vall de Núria ofereix una àmplia oferta turística dirigida a tres tipus principals de públic visitant: les famílies, els esportistes i els visitants que volen gaudir d’un dia de recer espiritual o de descans i de contacte amb la neu. Entre les seves propostes destaca la nova oferta d’activitats per celebrar el Nadal i gaudir de la il·lusió i la màgia nadalenques en família. Els infants podran participar en el contacontes «La marmota a Vall de Núria» i els tallers de Nadal «Els tions que volen convertir-se en desitjos», o veure l’arribada dels Reis d’Orient el 5 de gener. Per al públic adult, destaquen els passeigs amb màquines trepitjaneu, i les sortides nocturnes i de lluna plena amb raquetes de neu.

L’estació de Vallter ha incorporat dues noves escoles d’esquí i surf de neu, una d’elles també una empresa d’esports d’aventura de neu. El servei està disponible per a tots els nivells, tant per a adults com per a infants a partir dels tres anys. El parc lúdic tindrà noves portes d’accés i disposarà d’un espai de venda i recàrrega de forfets únic per a aquesta zona. A més, s’han millorat els accessos a l’estació per garantir el confort i la seguretat de les persones visitants.

Masella fa millores en la senyalització de les pistes, amb nous elements de seguretat per garantir una activitat segura. Optimitza la botiga en línia i l’aplicació mòbil per tramitar forfets i serveis en un clic per a l’usuari, i també ofereix abonaments a la carta que permeten esquiar més de vuitanta dies en cinquanta destinacions de neu d’arreu del món. L’estació segueix renovant periòdicament la flota de motos de neu i maquinària trepitjaneu per fer gaudir a diari de la millor neu als visitants.

L’única estació d’esquí nòrdic gironina, Guils Fontanera, de gestió municipal per part de Guils de Cerdanya, compta amb divuit pistes, que sumen un total de 34 km per a la pràctica de l’esquí de fons, i quatre d’específiques per a raquetes, amb un total de 10 km. L’estació s’està posant a punt per obrir tan aviat com les condicions meteorològiques siguin favorables. Es preveu tenir obertes les pistes d’esquí nòrdic del 27 de desembre de 2022 al 26 de març de 2023. El restaurant i el servei de lloguer de material també estaran oberts des del 3 de desembre. Com a novetats, es renovaran els ponts dels itineraris de raquetes, es col·locaran nous plafons informatius i s’adquirirà nou material d’esquí de fons.

NEWSLETTER