Bones perspectives per a la temporada turística d’hivern al Pirineu de Girona 2021/2022

Girona, 1 de desembre de 2021

Les estacions d’esquí del Pirineu de Girona, amb més de 200 quilòmetres de pistes i equipaments de primer nivell, inicien la temporada d’hivern 2021/2022 amb més del 80 % de les instal·lacions ja operatives pel pont de la Puríssima, amb «taquilla zero» i millores a la xarxa de producció de neu i als sistemes de seguretat de les pistes per enriquir l’experiència del client a les estacions.

Les reserves d’allotjament turístic a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès se situen entorn del 90 % i el 95 % per les festivitats del pont de la Constitució, Nadal i Any Nou.

Avui al migdia, el Palau de Congressos i Esports d’Alp, a la Cerdanya, ha acollit la presentació de la temporada d’hivern 2021/2022 del Pirineu de Girona, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de les cinc estacions d’esquí gironines.

L’esdeveniment ha inclòs una valoració turística dels mesos d’estiu de 2021 i també s’han donat a conèixer nous projectes de promoció i comunicació turística 2021/2022 a les destinacions de muntanya i, alhora, les novetats per a aquesta temporada de les estacions d’esquí. L’acte ha comptat amb la participació de Carles Adserà, alcalde d’Alp; Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Antoni Sanmartí, director de FGC Turisme, i un representant de cadascuna de les cinc estacions d’esquí gironines. També hi han assistit una quarantena de representants del sector turístic de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès.

Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona, ha manifestat que durant la crisi sanitària la muntanya ha estat un reclam de salut per a molts visitants i on millor s’ha reprès l’activitat turística: «La pandèmia ha provocat que el Pirineu de Girona es revalori, que floreixin els seus atributs paisatgístics, naturals i culturals més coneguts i desconeguts». Piñeira ha afegit: «Volem traslladar un missatge de prudència i confiança perquè sabem que els amants dels esports blancs estan ansiosos per tornar a les pistes i recuperar el temps perdut. Afrontem una temporada que preveiem incerta, però que necessiten que es desenvolupi amb plenitud als Pirineus en benefici de residents i visitants». Piñeira ha volgut reconèixer i agrair el compromís i la responsabilitat del sector turístic en la represa de l’activitat.

Antoni Sanmartí, director de FGC Turisme, ha destacat que l’estiu passat es va «recuperar la normalitat» i que es va detectar que el client arribava a les estacions de muntanya amb «necessitat de respirar natura». Alhora, pel que fa als eixos estratègics en què Turisme de Ferrocarrils de la Generalitat està treballant, Sanmartí comenta: «Estem cultivant un futur perquè el client gaudeixi dels espais sense entrebancs».

Valoració de les dades d’ocupació turística i properes actuacions de  promoció

La demarcació de Girona va rebre 3.177.520 turistes, que van generar 10.985.275 pernoctacions durant els mesos de juny, juliol i agost de 2021. Pel que fa a la l’anàlisi comparativa entre l’estiu de 2021 i l’estiu de 2019, es fa palès que la destinació s’aproxima als valors registrats d’un estiu normal. La variació en el nombre de turistes entre l’estiu de 2021 i l’estiu de 2019 se situa en un 5 % menys i pel que fa a les pernoctacions es fixa en un 20 % menys.

El Pirineu de Girona a l’estiu va rebre 312.384 turistes (un 3,4 % més que el mateix període de 2019), que van generar 911.572 pernoctacions (un 4,9 % més que el mateix període de 2019). Cal remarcar que l’oferta d’allotjament turístic reglat al Pirineu de Girona se situa entorn de les 20.000 places (els càmpings són els que més places ofereixen als clients).

Els bons resultats obtinguts a la Cerdanya, al Ripollès i també a la Garrotxa es deuen al bon comportament dels turistes del país. El mercat català va créixer un 12 %, mentre que el gran handicap van ser els mercats internacionals, que segueixen un 30 % per sota dels registres normals.

Per les festivitats del pont de la Constitució, Nadal i Any Nou, les reserves d’allotjament turístic a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès se situen entorn del 90 % i el 95 %. Cal remarcar que els establiments mantenen les polítiques de flexibilitat quant a cancel·lacions i modificacions de reserves, atesa la situació i a petició dels clients.

Els agents turístics de les destinacions de muntanya i interior es marquen com a objectiu a curt termini consolidar el públic de proximitat i recuperar i atraure els visitants internacionals cap a les nostres terres. Per al 2022 es preveu mantenir la tendència actual.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona desenvolupa un pla d’accions com a plataforma promocional del Pirineu de Girona per al conjunt d’agents turístics públics i privats per transmetre el missatge del Pirineu com a destinació segura, saludable i de confiança. L’actuació es focalitza a impulsar una bona campanya de neu per als mesos de desembre, gener i febrer al mercat català i francès; la publicació del primer llibre electrònic d’una col·lecció de quatre, dedicat al Pirineu de Girona, sobre experiències d’esquí i neu que es poden realitzar durant els mesos d’hivern; la creació de nous continguts audiovisuals i divulgatius de qualitat per a xarxes socials; l’actualització del mapa desplegable de neu 2021, i l’organització d’un viatge de familiarització amb un taller (o workshop) adreçat a quinze agents de viatges espanyols perquè programin l’oferta d’esquí i d’interior de la nostra destinació, entre altres.

Les estacions d’esquí gironines

Les cinc estacions d’esquí gironines presenten més de 200 quilòmetres de pistes i equipaments de primer nivell, amb un total de 356 pistes senyalitzades de divers nivell. Ofereixen circuits per a raquetes, esquí nocturn i rutes per practicar esquí nòrdic. Són estacions familiars i vetllen per vincular la pràctica de l’esquí, l’esport i el lleure. Actualment, les instal·lacions apliquen normes i mesures per garantir la seguretat als usuaris i als treballadors.

Les estacions de La Molina, Vall de Núria i Vallter, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, promouen una oferta basada en una pràctica segura de l’esport i la digitalització dels serveis.

Aquesta temporada l’estació de Masella treballa en dos eixos. Ramon Boter, responsable de comunicació d’aquesta estació, ha introduït com a novetat garantir la neu durant tota la temporada i la transformació digital (forfet digital, comerç electrònic i nou web). L’estació obre amb 65 quilòmetres esquiables dels 74 quilòmetres de pistes de què disposa.

Marta Viver, directora comercial de La Molina, ha manifestat que la «taquilla zero» i la millora en la xarxa de producció de neu, junt amb les millores en els estadis de competició, faran que l’usuari «gaudeixi més de la seva experiència a la neu». La Molina obre amb el 80 % de les instal·lacions i activitats, amb un gruix de neu pols entre 30 i 60 cm, amb magnífic estat, i amb el domini d’Alp 2500 en ple funcionament.

Ruth Bober, relacions públiques de Vall de Núria, apunta que l’estació està oberta els 365 dies de l’any i que representa per al visitant «un encant a 2.000 metres d’altitud», on es tenen en compte les qüestions mediambientals. Enguany s’hi pot veure una exposició dels 90 anys del Cremallera i segueixen les millores en aspectes relacionats amb la digitalització de serveis, tal com feien a l’estiu.

Carol Torres, directora comercial de Vallter, remarca la implementació de la «taquilla zero», les millores en la zona d’accés i aparcament de l’estació, la nova aplicació digital (que permet a l’usuari obtenir informació sobre pistes i comunicats), i també un nou punt de venta al nucli de l’estació.

Pel que fa a l’estació d’esquí nòrdic de Guils Fontanera, Josep Martínez, responsable de l’estació, destaca les millores en els edificis de l’estació municipal, la creació d’una nova àrea d’informació i la canalització de l’accés dels clients a la instal·lació.

Visualitzeu el nou vídeo promocional del Pirineu de Girona.

Descarregueu-vos el mapa de Neu Mediterrània 2021

NEWSLETTER