Els escenaris de la memòria històrica esdevenen productes turístics

Girona, 3 de febrer de 2017

El proper 5 de febrer, coincidint amb la commemoració del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, la demarcació de Girona oferirà diverses propostes culturals per divulgar entre tots els públics, mitjançant rutes i camins, indrets, monuments i museus, la memòria històrica.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona aposta per la difusió dels recursos patrimonials, vestigis i llegat històric de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial que han esdevingut productes turístics culturals i que reforcen el posicionament de la destinació.

L’entitat també impulsa el projecte «Girona, terra memorial», amb què, a finals de 2017, s’obtindrà un detallat inventari dels recursos existents a la demarcació de Girona.

La demarcació de Girona presenta un gran nombre d’activitats per a tots els públics al voltant de la memòria històrica i els escenaris de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. Espais com el MUME de la Jonquera (Museu Memorial de l’Exili), el monument a Lluís Companys al coll de la Manrella, el coll de Lli o el memorial a Walter Benjamin són avui escenaris de la memòria que s’han potenciat i que es poden visitar gràcies a l’associacionisme turístic i cultural, de manera que s’han convertit en una destinació cultural i de memòria.

En l’àmbit de la potenciació dels escenaris de la memòria a la demarcació de Girona, des del Club de Màrqueting de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’han aglutinat recursos patrimonials, vestigis i llegat històric que es mantenen de dos moments històrics, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial, per convertir-los també en productes turístics que complementin l’oferta cultural del territori. Amb aquesta voluntat es busca que els agents culturals i turístics del territori treballin conjuntament per articular una oferta cultural específica en què es doni valor a aquest patrimoni.

Alguns dels espais més destacats són:

  • El MUME (Museu Memorial de l’Exili), a la Jonquera.
  • El Centre d’Interpretació de l’Exili Cultural Català, a Agullana.
  • El monument a l’exili i la mina Canta, a la Vajol.
  • El coll de Lli, a la Vajol: lloc de pas dels exiliats el 1939, entre els quals personalitats republicanes com ara Companys, Negrín o Azaña.
  • El coll de la Manrella, a la Vajol: monument a Lluís Companys.
  • El Memorial Walter Benjamin, de l’arquitecte israelià Dani Karavan, i l’associació Passatges de Cultura Contemporània.
  • El Museu de la Retirada, de Camprodon: col·lecció privada, oberta al públic, d’armes de la Guerra Civil.
  • El camp d’aviació (visita lliure), el refugi i el museu de l’edifici de La Fàbrica de Celrà.
  • El refugi antiaeri dels jardins de la Infància de Girona.
  • Els búnquers de Roses.

«Camins de l’exili», una proposta cultural única per recuperar la memòria històrica

Una de les activitats culturals destacades és la que ofereix l’empresa Hikking & History: «Camins de l’exili», una proposta de turisme cultural i de memòria als Pirineus orientals inspirada en els camins i passos fronteres que van seguir els republicans al final de la Guerra Civil espanyola, quan es dirigien cap a França (1939), fugint de les tropes franquistes, i en els que van seguir els exiliats jueus durant la Segona Guerra Mundial, quan, fugint de l’holocaust nazi, es dirigien cap a Espanya (1940-1945). Aquest és un exemple de com donar valor a la història i descobrir la riquesa del patrimoni cultural que ofereix la zona.

Una de les rutes que proposa és «Camins de l’exili: Camprodon – Prats de Molló», circular i transfronterera, adaptable a diverses edats, amb l’objectiu d’establir i consolidar llaços d’intercanvi cultural, social i econòmic entre poblacions de la zona.

Altres propostes semblants poden trobar-se arreu del territori amb l’objectiu de recuperar espais imprescindibles per entendre el passat del país.

Inventari d’indrets i equipaments en el marc dels escenaris de la memòria

Dins la tasca del Patronat de Turisme Costa Brava Girona consistent a catalogar espais i equipaments relacionats amb la memòria històrica de

NEWSLETTER