Roses, Cala Montjoi. Francesc Tur. Arxiu Imatges PTCBG

Els parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i els ports nàutics de la Costa Brava s’uneixen per informar sobre les bones pràctiques de navegació, fondeig, busseig i pesca recreatives responsables a la costa gironina

Girona, 7 de juliol de 2021

Un informe del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona confirma una tendència a l’alça en l’evolució de la destinació en l’àmbit de la sostenibilitat en el període comprès entre 2017 i 2021. Creixen el nombre d’allotjaments, empreses turístiques i parcs naturals certificats amb distintius de sostenibilitat.

A l’estiu, a la Costa Brava augmenten els usos dels espais del litoral i de les zones marítimes. S’incrementen el trànsit i l’afluència d’embarcacions a la costa, i també la navegació recreativa, el fondeig, les activitats marines (com el busseig i la pesca recreativa) en espais naturals que cal regular per fer compatibles l’activitat turística i la preservació del medi.

Avui, a la Diputació de Girona, s’ha dut a terme la presentació sobre les bones pràctiques marítimes a la Costa Brava per l’estiu 2021 a càrrec de Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Eugeni Figa, vicepresident de l’ACPET (Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics) demarcació Girona, i Ponç Feliu, director del Parc Natural de Cap de Creus.

Les comarques gironines i el sector turístic de la Costa Brava i el Pirineu estan immersos en un procés d’evolució cap a una destinació turística cada vegada més sostenible.  El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona ha elaborat un breu informe que marca una tendència a l’alça en l’evolució de la destinació en l’àmbit de la sostenibilitat en el període comprès entre 2017 i 2021.

L’informe indica que en els darrers quatre anys s’ha incrementat en un 75 % el nombre d’allotjaments amb distintius o certificats de sostenibilitat a la demarcació de Girona (recollits a la Guia d’establiments turístics d’allotjament). Alhora, remarca que els certificats més comuns són UE Ecolabel, EMAS, Q de l’ICTE i ISO 9001/14001. També destaca que, en relació amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, s’ha passat de tres a cinc parcs naturals certificats (més un en procés) i que s’incrementa de 13 a 83 el nombre de certificacions de les empreses de l’àmbit d’aquests parcs.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb els parcs i espais naturals, i també amb els clubs nàutics i ports esportius, per divulgar entre la ciutadania i els visitants els bons usos en aquests espais tan sensibles, excepcionals i de gran valor mediambiental i turístic. En aquest sentit s’editen i es difonen publicacions que tenen per objectiu sensibilitzar i informar els usuaris d’aquests espais per fomentar-hi les bones pràctiques.

A l’estiu, a la Costa Brava augmenten els usos dels espais del litoral i de les zones marítimes. Creixen el tràfic i l’afluència d’embarcacions a la costa i a les marines gironines, i s’incrementen la navegació recreativa, el fondeig i les activitats marines (com el busseig i la pesca recreativa) en espais naturals que cal regular per fer compatibles l’activitat turística i la preservació del medi.

A la primavera es va presentar la nova guia Cales i ports de la Costa Brava, editada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona juntament amb l’Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) i Ports de la Generalitat, que presenta de nord a sud els divuit clubs nàutics i marines de la Costa Brava i una selecció de les cales més emblemàtiques de la costa gironina. A més, ofereix informació tècnica i d’assistència per als navegants i les tripulacions, així com informació sobre els atractius naturals i turístics per descobrir la destinació. La publicació inclou un capítol específic dedicat a la navegació sostenible que recull informació sobre el fondeig responsable, les normes de convivència entre embarcacions i banyistes i altres bones pràctiques ambientals. A més, conté un seguit d’icones que resumeixen visualment els objectius de l’Agenda 2030 que es comprometen a assolir els divuit clubs nàutics del litoral gironí en la seva aposta i compromís per la sostenibilitat.

Pel que fa als parcs naturals del Cap de Creus i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, editen conjuntament un díptic sobre pesca recreativa responsable en el qual es recull informació sobre la normativa i les espècies vulnerables, es fomenten els materials no tòxics en la pesca (l’eliminació dels ploms de plom), i recomanacions pel que fa al tipus d’esquers (esquers tradicionals i no d’espècies exòtiques), hams (oxidables) i boies (de suro o fusta). També especifica la normativa general i específica en cadascun dels parcs per a les modalitats de pesca des d’una embarcació, des de terra i de pesca submarina. Es promou la conducta responsable entre els pescadors i es treballa en la conscienciació i la minimització de l’impacte d’aquesta activitat en el medi.

Aquesta publicació es distribueix entre les empreses d’activitats i serveis situades dins dels ports nàutics per fomentar aquestes bones pràctiques i perquè alhora siguin prescriptores entre els seus clients.

D’altra banda, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter disposa de diverses publicacions temàtiques centrades en la difusió de les activitats marines en aigües del parc. La publicació identifica les zones de posidònia (on està prohibit fondejar) i les zones on s’emplacen boies de fondeig restringit (segons l’eslora): a la cala Montgó, la cala Ferriol, la cala Pedrosa i les illes Medes. També fomenta la navegació responsable posant èmfasi en la normativa relativa a la distància de seguretat, la velocitat dins la reserva natural parcial i prop de la costa, o la senyalització de banderes i boies de submarinistes. Es fa especial èmfasi en la necessitat de disposar de llicència de pesca i en el comportament respectuós amb els valors naturals del parc.

Així mateix, disposa d’un díptic amb recomanacions i d’un decàleg per a la pràctica d’un busseig responsable i segur que se suma als ecobrífings que alguns centres de submarinisme vinculats a l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava ja fan habitualment en les seves sortides.

El conjunt d’actuacions que s’endeguen des del sector turístic públic i privat contribueixen a rejovenir les marques Costa Brava i Pirineu de Girona, les actualitza i les fa més competitives en els mercats emissors d’àmbit nacional i internacional.

NEWSLETTER