Es publica el primer mapa de turisme accessible de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Girona, 28 de gener de 2019

El mapa tàctil i auditiu presenta una selecció de quinze atractius turístics de la Costa Brava i el Pirineu de Girona adaptats i visitables per a persones amb diversitat funcional. El material conté informació en Braille i un codi QR per a mòbil a través del qual es pot accedir al contingut del mapa en versió auditiva i en cinc idiomes.

El Patronat de Turisme Costa Brava ha editat 3.000 mapes per distribuir-los en accions promocionals i fires de turisme i entre la seixantena d’oficines de turisme de les comarques gironines i associacions de persones amb discapacitat.

D’acord amb l’estratègia de màrqueting i promoció del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el mapa accessible de la Costa Brava i el Pirineu de Girona neix de la iniciativa de l’entitat per posicionar la demarcació de Girona com a destinació de turisme per a tothom en el Mediterrani.

El mapa tàctil i auditiu presenta quinze punts d’interès accessibles de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, com són les estacions d’esquí de la Molina i Masella, l’estany de Banyoles, les viles medievals de Pals i Peratallada, el poblat ibèric d’Ullastret, la vall i el santuari de Núria, la Vila Vella de Tossa de Mar, el casc antic de Girona, els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Montseny, els Aiguamolls de l’Empordà i Cadí Moixeró, el Castell de Gala Dalí de Púbol i el Teatre-Museu Dalí de Figueres, les ruïnes d’Empúries, el monestir de Sant Pere de Rodes, les vies verdes, els jardins de la Selva Marítima: Marimurtra i Santa Clotilde, Besalú i Santa Pau.

Catorze punts d’interès turístic del plànol són accessibles per a persones amb cadira de rodes. També, d’aquests quinze punts, nou ho són per a persones amb discapacitat visual, tres per a persones amb discapacitat auditiva i un per a persones amb discapacitat psíquica o cognitiva.

D’una part, el mapa està escrit en Braille, en català, i consta de diversos relleus, amb el qual les persones amb discapacitat visual poden intuir diversos continguts i, d’altra part, un codi QR mitjançant el qual des d’un mòbil o tauleta es pot accedir a una audioguia en línia en cinc idiomes —català, castellà, francès, anglès i alemany—, que reprodueix el text la informació de cada punt del mapa. Aquests continguts s’aniran actualitzant a mesura que l’oferta de turisme accessible vagi augmentant.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’ha inspirat en destinacions com Bilbao, Madrid i Benidorm per produir aquest material i ha encarregat el projecte a l’empresa Puntodis, especialitzada en l’accessibilitat en la comunicació. Inicialment es produeixen 3.000 mapes accessibles, que a partir del mes de febrer es distribuiran entre la seixantena oficines de turisme de les comarques gironines, consells comarcals, associacions de persones amb discapacitat i biblioteques.

 

La Costa Brava i el Pirineu de Girona, destinació de turisme inclusiva

Des de fa nou anys el Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb els organismes públics, les empreses gironines i diverses organitzacions com ara Once, Mifas, Multi Capacitats, Associació gironina dels sords i Elsa Integració perquè la demarcació esdevingui una destinació turística per a tothom capdavantera al Mediterrani. A més, a escala internacional la Costa Brava forma part de la European Network for Accessible Tourism.

En aquest sentit, l’entitat està amatent a les necessitats del mercat turístic, de la demanda, i també té en compte les qüestions socials donat que el segment del turisme inclusiu és un segment de mercat en creixement i que contribueix a la desestacionalització.

Actualment la demarcació de Girona està adaptant la seva oferta turística a la diversitat funcional dels seus clients: s’amplien les places d’allotjament accessible; se suprimeixen barreres arquitectòniques en gran part dels espais turístics del territori; es millora l’accessibilitat a les platges introduint una vintena de cadires amfíbies als municipis costaners; proliferen les empreses d’activitats que ofereixen productes per a tothom, que conviden a gaudir sense estar condicionats per les habilitats funcionals personals (com ara esquí, vela, globus aerostàtic, caiac, hípica, submarinisme, bicicleta, parapent, etc.), entre d’altres.

En els darrers anys, el Patronat de Turisme ha dut a terme una sèrie d’actuacions enfocades a estimular i impulsar la creació de nous productes turístics a la destinació dirigits a clients amb diversitat funcional i directament ha produït la primera guia en Braille de la Costa Brava (2010); ha dut a terme un estudi de diagnosi d’accessibilitat en 700 empreses turístiques gironines; ha creat continguts audiovisuals; ha adquirit tres cadires Joëllete per a cedir-les als parcs naturals del Montseny, la Zona Volcànica de la Garrotxa, i el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; ha organitzat jornades de sensibilització i viatges de premsa i bloguers; ha participat en fires de turisme i congressos especialitzats, entre d’altres.

En el decurs de 2019 es treballarà en la redacció d’un manual de bones pràctiques per a establiments, es posarà en funcionament un blog turístic en dos idiomes, s’organitzaran jornades de formació, es programarà la visita d’un editor anglès de guies turístiques accessibles de Lonely Planet i es contribuirà a promoure futures iniciatives privades especifiques de la demarcació de Girona.

Adjuntem imatges del mapa accessible de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i una imatge de recurs d’esquí adaptat a La Molina.Play & Train.

NEWSLETTER