Fitur2019(2)

La Costa Brava i el Pirineu de Girona, destinació convidada a la primera edició de Mindful Travel de FITUR

Girona, 23 de gener de 2019

Les propostes i experiències turístiques d’activitats, culturals, enogastronòmiques i de benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona són les principals demandes i reclams per als visitants professionals i el públic final que es reuneixen a FITUR 2019.

Des d’avui, dimecres 23 de gener, fins al diumenge 27 de gener, l’oferta turística de la Costa Brava i el Pirineu de Girona serà present a la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR), des de l’espai promocional de Catalunya. Els municipis de Lloret de Mar, Blanes, Roses i Figueres, junt amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, difondran entre els visitants l’oferta turística global de la destinació, així com les novetats en productes i serveis turístics de la demarcació per a la temporada 2019.

En el decurs de les tres primeres jornades de fira adreçades a professionals, els representants gironins es reuniran amb una quarantena de professionals, representants de companyies de transport aeri i empreses operadores de viatges (Jet2, TUI, Thomas Cook), portals de viatges (TripAdvisor, Atrápalo, eDreams, Easyvoyage, GetYourGuide i minube) i empreses organitzadores d’esdeveniments i mitjans de comunicació, amb la voluntat d’establir-hi relació i estudiar propostes de col·laboració i projectes a desenvolupar. Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, assisteix a la fira de turisme.

El més notable de l’edició actual és la presència de l’oferta de salut i benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, com a destinació principal compromesa amb aquest àmbit, en el nou espai Mindful Travel FITUR amb què els organitzadors de la mostra de turisme volen innovar.

Així, els dies 26 i 27 de gener, en aquest espai específic es concentraran les tendències nacionals i internacionals que aglutinen el turisme conscient i transformador: una nova forma de fer turisme que millora tant la vida del turista com la vida de la destinació i de la població.

A Mindful Travel FITUR es disposarà d’una àrea d’exposició i atenció al visitant dedicada al conjunt de l’oferta de salut i benestar de la demarcació de Girona, on també hi haurà tres empreses gironines del sector: MindfulKit,  Aqva Gerunda i Tegust. Alhora, dins de la programació de conferències i presentacions de Mindful Travel FITUR es participarà en diferents taules rodones i es durà a terme una presentació de la destinació en matèria de benestar.

Convé remarcar que el Club de Salut i Benestar, l’any 2005, com a Club de Salut i Bellesa, va ser un dels primers clubs de màrqueting de producte que va crear el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el qual, atès el canvi de tendències del mercat, l’any 2017 es va passar a denominar Club de Salut i Benestar. Actualment compta amb una trentena d’empreses associades, entre les quals hi ha spas, centres de benestar, balnearis i allotjaments per a retirs, així com també una notable oferta d’empreses que proposen activitats de meditació, ioga i cuina saludable. També l’associació Sèlvans, amb la seva xarxa de boscos terapèutics i itineraris saludables, es promociona utilitzant la plataforma que ofereix el Club de Salut i Benestar. Aquest club de màrqueting disposa d’un pla d’accions anual per promocionar, comercialitzar i divulgar aquesta oferta tan específica tant en l’àmbit nacional, estatal com internacional.

Dades estadístiques del mercat espanyol

Segons l’INE, fins al tercer trimestre de 2018, els espanyols han realitzat més de 157 milions de viatges, un 2,3 % més que el mateix període de 2017. El 90,3 % han tingut com a destinació el mateix Estat espanyol. Pel que fa a la despesa total, les dades del tercer trimestre mostren comportaments positius amb increments de la despesa d’un 6,8 % respecte al mateix període de 2017. Les principals comunitats autònomes d’origen dels viatges realitzats pels residents de l’Estat espanyol han estat Madrid, amb un 19,5 % del total; Catalunya, amb un 17 %, i Andalusia, amb el 15,4 %.

Fins al tercer trimestre del 2018, els viatgers de la resta de l’Estat han fet més de 4 milions de viatges amb destinació a Catalunya, un 5,2 % menys que durant el mateix període de 2017. Malgrat el descens, els resultats en ingressos i despesa han millorat respecte a exercicis anteriors. El turista espanyol ha gastat un 1,5 % més per persona i viatge.

L’estada mitjana del turista espanyol a Catalunya és de 5,1 dies, mentre que els visitants del País Basc i Navarra tenen una estada mitjana superior a 6 dies, amb 6,8 i 6,3 dies, respectivament.

Per comunitats autònomes, els turistes procedents d’Aragó, amb un 18,5 %, són els que més visiten Catalunya, seguits pels de la comunitat de Madrid, amb un 16 %, i el País Basc i València, ambdós amb un 10,3 %, entre d’altres.

Segons l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya, els turistes espanyols que arriben a Catalunya ho fan principalment per carretera, un 55,1 %; seguit per l’avió, un 22,9 %; pel tren, un 15,4 %, i, finalment, en autobús, en un 5,6 %. Entre les principals motivacions del seu viatge es troba l’oci en període de vacances, la visita a amics i familiars i els viatges professionals. També, s’allotgen en hotels, en un 44 %; en habitatge propi i de familiars o amics, un 38,1%; en apartaments turístics, un 10,2 %, i en càmpings, un 2,9 %.

Segons el tercer baròmetre turístic Leisure BrainTrust (2018), el canal en línia és un dels principals mitjans de reserva utilitzats pels espanyols per contractar els seus viatges, tant d’agències en línia (33 %) com als webs directes de les companyies (45 %). Paral·lelament es manté l’ús de les agències tradicionals.

Nota: Adjuntem diverses fotografies de Fitur 2019. PTCBG

NEWSLETTER