foto oficial

La demarcació de Girona reforça el posicionament com a destinació gastronòmica dins el circuit mundial acollint la cimera del Basque Culinary Center

Girona, 3 de maig de 2022

Del 19 al 21 de juny, Girona i la Costa Brava acolliran per primera vegada la cimera gastronòmica organitzada pel Basque Culinary Center amb el títol «Comida que acoge», i la reunió anual del Consell Internacional del Basque Culinary Center, que rep el suport de la Diputació de Girona, a través del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i del segell de qualitat agroalimentari Girona Excel·lent, i de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Cuiners de renom mundial membres del Consell Internacional de Basque Culinary Center, com Joan Roca, Gastón Acurio, Dominique Crenn, Massimo Bottura, Michel Bras, Mauro Colagreco i Trine Hahnemann assistiran i participaran a la cimera gastronòmica que tindrà lloc al juny i que està dirigida a dues centes persones.

S’han programat diverses activitats que tindran lloc en el decurs de tres dies, entre les quals hi ha la reunió dels membres del Consell Internacional de Basque Culinary Center, presidit per Joan Roca i constituït per alguns dels cuiners i cuineres més influents i rellevants del món, visites a projectes i restaurants rellevants de la demarcació de Girona, i, també, la jornada de reflexió oberta al públic en general i gratuïta que es desenvoluparà el 21 de juny a l’espai Mas Marroch, de Vilablareix.

La reunió dels membres del Consell Internacional de Basque Culinary Center, que enguany en celebra la dotzena edició a Girona., dona continuïtat a les trobades que han tingut lloc en destinacions gastronòmiques mundials de primer ordre mundials, com ara Tòquio, Nova York, Lima, Mèxic DF, Mòdena i San Francisco. Han confirmat l’assistència a la reunió cuiners com Gastón Acurio (Perú), Dominique Crenn (França/EUA), Massimo Bottura (Itàlia), Michel Bras (França), Mauro Colagreco (Argentina/França) i Trine Hahnemann (Dinamarca), entre d’altres. Aquests seran alguns dels cuiners protagonistes del think tank (laboratori d’idees) en què s’intercanviaran reflexions i visions des de les diferents vessants de la gastronomia, que permetran abordar els reptes i oportunitats del sector amb una mirada creativa.

A la jornada «Comida que acoge», a la qual assistiran uns 200 participants, s’hi exposaran les claus per visualitzar la gastronomia com un espai dinàmic d’acollida, de tendències, com diferents formes d’entendre la creativitat i la innovació, d’interpretar el territori, d’alimentar i dialogar amb les diferents cultures, identitats i noves audiències. Es tracta d’una trobada en la qual actors de primer ordre de l’ecosistema gastronòmic (xefs, experts i mitjans de comunicació) compartiran visions i reflexions orientades a potenciar la gastronomia com a sector estratègic, mostraran exemples de bones pràctiques i aportaran mirades creatives. Entre aquests actors hi ha reconeguts cuiners internacionals com Michel Bras, Gastón Acurio, Fina Puigdevall, Enrique Olvera i Trine Hahnemann, alhora que representants d’una nova generació de cuiners i cuineres de renom, personalitats i experts de diferents àmbits.

Durant la jornada de continguts s’oferirà un àpat al Mas Marroch, en quèparticiparan diferents productors locals, entre els quals hi ha productors de Girona Excel·lent, que ressaltaran la tradició, l’origen i la sostenibilitat culinària locals.

Les inscripcions a la jornada es poden fer a https://girona2022.bculinary.com. S’obren el 3 de maig, fins a completar l’aforament. El contingut de la jornada, la informació de les ponències i les activitats s’actualitzaran regularment en el mateix espai web.

Els membres del Consell Internacional del Basque Culinary Center i una selecció de periodistes i prescriptors de diversos mitjans de comunicació aprofitaran la celebració de la cimera gastronòmica per conèixer restaurants, espais i projectes gastronòmics que s’estan desenvolupant a la demarcació de Girona.

La presentació de la cimera gastronòmica ha tingut lloc aquest migdia a la seu de la Diputació de Girona en un acte presidit per Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que ha comptat amb la participació de Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya; Joxe Mari Aizega, director del Basque Culinary Center, i de Joan Roca, president del Consell Internacional de Basque Culinary Center i copropietari i cuiner d’El Celler de Can Roca.

El president Noguer ha reconegut que «és un orgull per a Girona i la Costa Brava acollir aquesta gran trobada professional que ens permet reforçar el nostre posicionament dins del circuit internacional de destinacions gastronòmiques mundials». Al qual ha afegit: «Ho concebem com una magnífica oportunitat per donar a conèixer encara més l’excel·lent qualitat del producte local i seguir projectant la cuina gironina entre xefs de renom internacional i prescriptors de prestigi».

El director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer, ha dit que des de l’Agència Catalana de Turisme «sempre es dona suport a les institucions que escullen Catalunya per dur a terme esdeveniments d’àmbit mundial». I ha afegit: «Tenim la gran oportunitat de comptar amb els millors xefs del món i amb periodistes especialitzats que tractaran temes de màxim interès, i que, a més, recorreran Catalunya i coneixeran la nostra gastronomia i els nostres productes i els difondran per tot el món». Narcís Ferrer ha remarcat que aquesta actuació encaixa amb el plantejament de la Generalitat de Catalunya de posicionar el turisme gastronòmic com una de les «palanques tractores» de promoció turística dels propers anys.

El director de Basque Culinary Center, Joxe Maria Aizega, ha manifestat que «després de dos anys de no poder reunir presencialment el Consell Internacional de Basque Culinary Center, es durà a terme a Girona, de la mà del president del Consell, Joan Roca, per atraure i unir cuiners i cuineres del sector d’arreu, que faran les seves aportacions entorn dels reptes i oportunitats que ofereix la gastronomia en el moment actual». Aizega ha afegit: «Mitjançant aquesta cimera, que també inclou una jornada de reflexió, el Basque Culinary Center busca fomentar diverses formes d’evolucionar i entendre la gastronomia i remarcar la idea que davant d’un context com l’actual, la cuina pot ser una valuosa eina de transformació de la societat». Per acabar, ha remarcat que l’elecció de la cimera es deu al fet que «Girona conforma una destinació que combina una visió contemporània de la gastronomia, un territori que simbolitza el futur i la força positiva que necessita el sector en aquests moments.».

El president del Consell Internacional de Basque Culinary Center, Joan Roca, ha dit que «després de presidir durant set anys el Consell em fa feliç que Girona aculli aquest esdeveniment que serà, sens dubte, un espai de reflexió i diàleg on meditar sobre la sostenibilitat del sector gastronòmic i posar la mirada en el futur». Roca ha destacat que «aquest és un territori hospitalari i compromès, amb una gran riquesa gastronòmica i una diversitat culinària excepcional».

NEWSLETTER