Imatge capçalera desktop

La vuitena edició de Som Cultura programa una trentena d’activitats culturals maridades amb tastets de productes del territori

Girona, 19 d’octubre de 2023

La programació del festival de les experiències culturals de la Costa Brava i el Pirineu de Girona ofereix activitats per descobrir el patrimoni religiós, rutes i visites guiades per conèixer a peu el patrimoni o propostes per acostar-se a genis vinculats a les comarques gironines.

De les activitats destaquen una visita a la catedral de Girona vinculada a la vinya i al vi, un recorregut nocturn pel cementiri de Figueres amb el forense Narcís Bardalet o una proposta per descobrir la relació del pintor Joaquim Sorolla amb Lloret de Mar, entre altres.

Avui s’ha presentat la vuitena edició del Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, amb una trentena de propostes programades per les entitats i empreses associades al Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. El festival ofereix una selecció d’activitats especials per redescobrir l’àmplia oferta cultural, patrimonial i artística de les comarques gironines.

A la presentació han participat Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Plana, vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i la il·lustradora Roser Matas, autora de la imatge gràfica del festival.
Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha manifestat «la producció d’aquest tipus d’iniciatives per part del Patronat contribueix a la desestacionalització turística en la temporada mitja i baixa a la destinació», i afegeix, «que hi hagi més consum cultural i dinamisme econòmic al territori».

El vicepresident segon de l’entitat, Joan Plana, ha fet una descripció de les activitats i ha mencionat: «el ritme de reserves és elevat, ja que a quinze dies de l’inici del festival ja hi ha tres activitats que han exhaurit les places en la venda anticipada».

La programació, que es concentra durant els caps de setmana del mes de novembre, s’agrupa en cinc blocs temàtics: «Mossega cultura», «Cultura divina», «Cultura en moviment», «Genis de la cultura» i «Cultura en família».


«Mossega cultura»

Les activitats d’aquest àmbit proposen mossegar la cultura amb propostes que mariden experiències culturals amb tastets de productes del territori, com vins, vermuts, formatges o xocolates. Una de les activitats més destacades d’aquest àmbit és la visita a porta tancada a la catedral de Girona per conèixer la relació de la vinya i el vi en el culte cristià i la presència d’aquests símbols en aquest temple. Un tast de tres vins tancarà aquesta activitat organitzada pel capítol catedralici sota el guiatge de Romina Ribera, de Glops d’Història.

El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur acollirà una altra de les activitats destacades d’aquest àmbit. Després d’una visita guiada a l’espai, els participants tastaran tres vins i tres xocolates per descobrir la relació dels indians amb aquests dos productes. Una altra proposta que marida patrimoni i gastronomia local és una visita a l’Espai Cràter d’Olot que es complementa amb un tastet de productes volcànics al volcà Montsacopa.

«Cultura divina»

El patrimoni religiós de les comarques gironines és un dels més rics del nostre país. Diverses activitats del Som Cultura permeten conèixer a fons alguns dels espais religiosos del territori. Una de les propostes més destacades d’aquest àmbit és la visita guiada immersiva a l’antiga rectoria de Talltorta, a Bolvir de Cerdanya, per conèixer com es van crear les pintures murals barroques de l’església de Sant Climent, que popularment ha estat rebatejada com la Capella Sixtina de Cerdà. Per la seva banda, el monestir de Sant Pere de Rodes organitza una nova visita que permet descobrir el conjunt monumental a través del quadern de notes que l’arquitecte, historiador i polític català Lluís Domènech i Muntaner va elaborar durant la visita que va fer al monestir el novembre de 1983. A Figueres, pels volts de la festivitat de Tots Sants, s’ha programat una visita nocturna al cementiri de la ciutat sota el guiatge del metge forense Narcís Bardalet i de la doctora en història de l’art Mariona Seguranyes, en un itinerari il·luminat per les instal·lacions d’espelmes de Bruno Pérez.

«Cultura en moviment»

Rutes, recorreguts, sortides guiades, visites teatralitzades o workshops per descobrir la cultura d’una manera activa són algunes de les propostes d’aquest àmbit. A Caldes de Malavella es programa una visita teatralitzada per fer un divertit passeig per diferents racons del municipi que permetrà conèixer aspectes de la seva prehistòria o del seu llegat romà. A Camprodon s’organitza una visita guiada interpretativa per un tram del Camí Oliba GR 151 de la comarca del Ripollès. Els visitants faran un tram de set quilòmetres per aquest sender de gran recorregut amb parades interpretatives que acabarà amb la visita «Camprodon medieval». D’aquest àmbit també destaca un recorregut a peu per Sant Pau de Segúries que conserva joies patrimonials extraordinàries com una de les campanes més antigues de Catalunya.

«Genis de la cultura»

Històricament, les comarques gironines han acollit tota mena de genis que han destacat en diverses disciplines artístiques, com la pintura o la literatura. Aquest àmbit permet acostar-se a aquests personatges a través d’activitats lúdiques i originals, i conèixer la seva vinculació al territori gironí. Dins aquest marc, l’Ajuntament de l’Escala ha programat una lectura dramatitzada de textos de Víctor Català que es maridarà amb una selecció de vermuts del territori. A Lloret de Mar, els participants descobriran la relació del municipi amb el pintor valencià Joaquim Sorolla, que va usar el paratge de Santa Cristina del municipi com a teló de fons de la tela a l’oli Cataluña, també coneguda amb el nom d’El pescado.

«Cultura en família»

«Els museus surten al carrer» és una de les activitats més destacades d’aquest àmbit que reuneix disset museus gironins que durant un matí ofereixen tallers de tota mena en un mateix espai. Enguany, la trobada tindrà lloc davant el Museu de la Pesca de Palamós el dia 19 de novembre. Aquesta iniciativa és impulsada per la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. Una altra proposta destacada d’aquest àmbit és el workshop botànic al Jardí Botànic Marimurtra a través d’una passejada i un taller pràctic. La majoria d’activitats programades al Som Cultura estan pensades per a un públic familiar.

Venda d’entrades
Les inscripcions per a les activitats presencials del Som Cultura 2023 es poden tramitar a través del web https://somcultura.com/.

La campanya promocional del Som Cultura persegueix estimular l’interès i el consum cultural en la població local i els visitants durant la tardor, i fomentar la creació de productes turístics innovadors i atractius que permetin donar a conèixer el territori en clau cultural: des de recursos monumentals i patrimonials fins a manifestacions tradicionals, populars i d’identitat.

Som Cultura esdevé una plataforma per a l’experimentació de nous productes i projectes majoritàriament associatius entre els diversos agents que formen part del Club de Màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Es planteja posar a l’abast dels agents culturals eines turístiques que donin més visibilitat a les propostes sorgides.

NEWSLETTER