Les estacions d’esquí gironines tanquen la temporada d’hivern vorejant els 900.000 usuaris i el Pirineu de Girona s’acosta al mig milió de pernoctacions en quatre mesos
Girona, 26 d’abril de 2022
Les cinc estacions d’esquí i de muntanya gironines han rebut 889.618 usuaris durant la temporada d’hivern 2021/2022, xifra que s’aproxima als valors de la temporada 2019/2020, propers al milió d’usuaris.
En el període comprès entre desembre de 2021 i març de 2022, l’ocupació turística en els allotjaments reglats de les destinacions de muntanya del Pirineu de Girona ha registrat 476.733 pernoctacions, el 15 % menys que en el mateix període abans de la pandèmia (de desembre de 2019 a 13 de març de 2020).
Les quatre estacions d’esquí alpí i l’estació d’esquí nòrdic de Guils Fontanera tanquen la temporada d’hivern 2021/2022 amb xifres satisfactòries d’afluència de visitants i esquiadors. El retorn de visitants i usuaris durant l’hivern a les destinacions pirinenques ha repercutit notablement en l’activitat turística de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès i n’ha possibilitat una bona recuperació econòmica. Alhora, és remarcable la nevada tardana del mes de març, que ha permès allargar l’activitat d’esquí fins a Setmana Santa.
L’estació d’esquí de Masella ha rebut més de 400.000 esquiadors durant els 150 dies (5 mesos ininterromputs) que ha estat oberta. Les tres estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat –La Molina, Vall de Núria i Vallter– han sumat 476.965 visitants i 144 dies d’activitat. La Molina, amb 319.103 usuaris, creix el 9 % respecte de la temporada 2019/2020. Vallter, amb 82.085 usuaris, registra un notable creixement del 27 % respecte del 2019/2020. Vall de Núria, amb 75.777 usuaris, 18.249 dels quals han estat esquiadors, comptabilitza un decrement del 24 % d’usuaris com a conseqüència de la implementació de la política de limitació d’afluència diària de persones a la Vall de Núria durant l’estiu de 2020 per preservar l’entorn natural de l’espai i millorar l’experiència de viatge dels visitants. Pel que fa a Guils Fontanera, ha rebut 12.653 usuaris (comptabilitzant forfets d’esquí i raquetes), dels quals els usuaris de raquetes van doblar el nombre respecte de la temporada 2019/2020.
Estacions de muntanya, equipaments turístics per a la primavera i l’estiu
Acabada la temporada d’esquí, l’estació de muntanya de Vall de Núria, com a estació operativa els 365 dies de l’any, seguirà oberta i accessible amb el tren cremallera i el telefèric, i anirà oferint les activitats d’estiu habituals a les persones visitants, a més de l’oferta lúdica disponible tot l’any (parc lúdic, espais expositius, centre d’interpretació) i els serveis d’allotjament i restauració. Posteriorment, La Molina iniciarà temporada d’estiu a partir del 18 de juny, i la darrera que obrirà les portes a l’estiu serà Vallter, el 9 de juliol.
L’oferta d’activitats d’estiu és diversa i per a tots els públics: viatges panoràmics en remuntador a diferents punts de les estacions, ideals per contemplar el paisatge o practicar senderisme per l’entorn dels parcs naturals als quals donen accés aquests remuntadors; rutes de ciclisme de carretera o de muntanya en circuits traçats per a tots els nivells, o activitats d’un perfil més lúdic i familiar a la base de les estacions, per gaudir en família d’un dia d’activitat a l’alta muntanya.
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, en la línia de fomentar la sostenibilitat, treballa amb els parcs i espais naturals per divulgar entre la ciutadania i els visitants els bons usos en aquests espais, tan sensibles i excepcionals per la seva vàlua mediambiental i turística.
Recuperació de l’ocupació turística al Pirineu de Girona
Segons dades de l’Observatori del Departament d’Innovació Turística de la Fundació Eurecat a través de la plataforma TDS, en els darrers quatre mesos, en el període comprès de desembre de 2021 a març de 2022, l’ocupació turística en els allotjaments reglats de les destinacions de muntanya del Pirineu de Girona (la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa) han registrat 476.733 pernoctacions, el 15 % menys que en el mateix període abans de la pandèmia (entre desembre de 2019 i març de 2020).
Aquesta dada posa en relleu que les destinacions gironines de muntanya que fan temporada d’hivern vinculada a l’activitat d’esquí es troben encara per sota dels valors d’ocupació d’un any normal. Cal remarcar que la temporada d’hivern 2020/2021 al Pirineu de Girona va ser pràcticament inexistent a causa de la situació pandèmica del moment al país, que va ocasionar el confinament municipal i comarcal. Les estacions d’esquí no van poden treballar malgrat que tenien implementats tots els protocols i mesures de seguretat.