Les Vies Braves incorporen set nous itineraris i amplien a més de dinou quilòmetres els recorreguts marins a la Costa Brava

Girona, 7 de maig de 2015

Els itineraris marins de Portbou, Colera, Cadaqués, l’Estartit i Pals, a més de dues noves vies a Llançà i Lloret de Mar, amplien la segona fase del projecte de les Vies Braves, que compta amb setze dominis i més de dinou quilòmetres de recorregut.

Destaca l’entrada, en la Via Brava de l’Estartit, del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que conté una de les reserves de flora i fauna marina més importants de la Mediterrània occidental.

Aquest mes de maig s’inicia la segona temporada de les Vies Braves, l’única iniciativa al món que permet explorar i gaudir el litoral de la Costa Brava de manera segura. Com a novetat, la iniciativa presenta setze vies destinades a la pràctica de la natació en aigües obertes i la immersió lleugera (snorkelling), amb més de dinou quilòmetres de recorregut, les quals, durant l’estiu, acolliran desenes d’activitats pensades per fomentar la descoberta, de manera lúdica, saludable i sense riscos, del ric i extens fons marí gironí.

Aquesta iniciativa publicoprivada és impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el nedador d’aigües obertes i ambaixador de la Costa Brava Miquel Sunyer i l’empresa TechnojetSwim, especialitzada en material tècnic d’entrenament aquàtic. El projecte es va iniciar el 2014 amb deu itineraris en vuit municipis de la Costa Brava ─Llançà, Roses, L’Escala, Palafrugell (Tamariu i Calella-Llafranc), Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar─ i un total de 13,7 quilòmetres. El 2015, les poblacions de Portbou, Colera, Cadaqués, l’Estartit i Pals s’afegeixen a la xarxa d’itineraris marins de la Costa Brava, en aquesta segona fase del projecte, mentre que Llançà i Lloret de Mar, que ja formaven part de les Vies Braves l’any anterior, incorporen un nou traçat al municipi. Es preveu que la xarxa es completi el 2016 amb la instal·lació de vint-i-cinc vies en vint municipis de la Costa Brava.

Durant la temporada d’estiu es realitzaran a l’entorn d’un centenar de sessions de dinamització a cadascuna de les Vies Braves, amb l’objectiu d’apropar la gent al mar de manera segura i saludable. Aquestes sessions, gratuïtes i adreçades a tots els públics, busquen promoure les trobades per nedar en grup, la iniciació a la natació d’aigües obertes i la pràctica de la immersió lleugera (snorkelling) a la Costa Brava, sempre fomentant les actituds respectuoses cap a l’entorn naturalTotes les sessions estaran dirigides per monitors qualificats i formats. Les activitats de les Vies Braves estan pensades tant per a nedadors professionals com per a amateurs, triatletes i practicants d’immersió lleugera.

Així mateix, es programaran tres activitats no competitives en els itineraris, amb el nom de «Vies Braves Non Stop», en què els participants podran completar recorreguts de sis, deu o quinze quilòmetres de la xarxa d’itineraris marins en una sola jornada, durant la qual podran explorar i gaudir els racons del litoral.

Les Vies Braves transcorren paral·leles als camins de ronda de la Costa Brava, senyalitzades i abalisades, i disposen de plafons informatius on es detalla el nom, el mapa topogràfic i les característiques de la via (longitud, amplada, durada, nivell de dificultat…), a banda d’indicacions sobre la  biodiversitat i les característiques del fons marí, elaborades amb la col·laboració del Club d’Immersió de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El plafó incorpora també recomanacions d’ús i  seguretat. El projecte té el suport de Dipsalut, que ha participat activament en el disseny de les sessions de dinamització, així com en la formació dels dinamitzadors de les vies braves que hi haurà a cada població.

Els impulsors del projecte estan establint convenis de col·laboració amb diferents entitats, clubs i institucions, com ara la Universitat de Girona, que, com a novetat, oferirà a tots els seus estudiants un curs d’introducció a la natació en aigües obertes i la immersió lleugera. També l’entitat Xatrac, de Lloret de Mar, dedicada a l’estudi i la difusió del medi natural, oferirà el primer camp de treball dedicat al medi marí, que es farà en algunes poblacions que compten amb una via brava o diverses al seu municipi. Els participants (joves de 14 a 16 anys) aprendran la immersió lleugera, coneixeran el fons marí i participaran en una jornada de neteja de fons marins, a més de portar a terme activitats de conscienciació als usuaris de la Costa Brava.

NEWSLETTER