L’oferta de turisme esportiu de la Costa Brava i el Pirineu de Girona es promociona a Suïssa
Lausana (Suïssa), 4 de desembre de 2018
Una trentena d’agents de viatges, representants de clubs i associacions esportives i periodistes de mitjans esportius suïssos assisteixen a la presentació de la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a destinació de turisme esportiu, al Museu Olímpic de Lausana. Posteriorment, a Ginebra, es participa per primera vegada a la fira International Sports Convention de Ginebra per promocionar l’oferta esportiva gironina entre clubs, associacions i federacions esportives europees.
D’acord amb l’estratègia promocional del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, dirigida a captar turistes de manera segmentada dels principals mercats europeus per a les destinacions gironines, dimarts 4 de desembre, al migdia, el Museu Olímpic de Lausana va acollir la presentació de la Costa Brava i el Pirineu de Girona com a destinació de turisme esportiu dirigida a quinze agents de viatges, nou representants de clubs i federacions esportives i sis periodistes de mitjans de comunicació. L’acte va comptar amb la participació de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i Pere Miró, director general del COI. Després de la presentació es va dur a terme una sessió de treball en xarxa (networking) entre els professionals suïssos, tècnics del Patronat de Turisme, Lloret Turisme i Evenia Travel Services, a través de la qual es va poder aprofundir en les peticions i demandes dels programadors de viatges i clubs esportius.
L’oferta esportiva gironina va prendre dimensió turística a partir del febrer de 2017 amb la creació del Club de Màrqueting de Turisme Esportiu, impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Actualment el club està format per 45 membres del sector públic –municipis amb certificació DTE (destinació de turisme esportiu) i municipis gestors d’instal·lacions esportives públiques, i del sector privat, allotjaments especialitzats, instal·lacions especialitzades, empreses de serveis especialitzades, agències receptives del territori i organitzadors d’esdeveniments– que treballen en disciplines esportives diverses com ara el ciclisme de carretera, bicicleta de muntanya (BTT), triatló, atletisme, futbol, natació, esports d’equip, tennis, proves de cros i esports nàutics.
Posteriorment a aquesta acció adreçada a programadors de viatges esportius i prescriptors de l’àrea metropolitana de Lausana, els dies 5 i 6 de desembre s’assisteix per primera vegada a la fira especialitzada International Sports Convention de Ginebra per promocionar l’oferta esportiva gironina i, més específicament, l’oferta de camps de futbol d’entrenament de la demarcació de Girona, juntament amb Catalunya, Lloret Turisme i Evenia Hotels.
En aquesta fira es contacta amb representants de clubs, federacions i associacions, i es distribueixen materials com ara un catàleg genèric i fullets específics de futbol, natació, triatló i cros.
Dades de turisme esportiu
Les comarques gironines tenen cinc municipis certificats amb el segell DTE de l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya: Banyoles-Pla de l’Estany, Catelló d’Empúries-Empuriabrava, Girona, Lloret de Mar i Blanes, en disciplines diverses que fan palès el pes que té la pràctica esportiva per a la destinació.
Des de l’any 2006, Lloret de Mar està certificat com a DTE en les modalitats esportives de futbol, atletisme, ciclisme, natació i esports col·lectius. Amb dades provisionals, durant el 2018 han passat per les instal·lacions municipals més de 55.000 persones vinculades al turisme esportiu, concretament 35.000 esportistes i 20.000 acompanyants, que han realitzat 404 activitats esportives entre les quals destaquen estades de futbol, natació i atletisme. Per nacionalitats, els esportistes catalans i francesos han estat els principals turistes, seguits pels suecs. L’any passat Lloret de Mar va acollir 407 esdeveniments esportius de diferent caire, i compta amb 14 hotels certificats en turisme esportiu i 14 certificats específicament en ciclisme.
La població de Banyoles, certificada per a la pràctica de rem i piragüisme en aigües tranquil·les, aquest any ha rebut 9.600 practicants d’activitats esportives diverses, entre les quals destaquen el rem, i la natació i el triatló, amb 6.600 i 3.000 esportistes, respectivament.
A Castelló d’Empúries – Empuriabrava, referència europea i municipi certificat en la modalitat de paracaigudisme, es van fer 68.174 salts entre gener i novembre de 2018, 41.514 en la modalitat esport i 26.660 en la de tàndems.
Finalment, la ciutat de Girona, també certificada en categoria Multiesports, ha rebut de gener a octubre de 2018 prop de 7.000 corredors, que han participat en curses, marxes i maratons celebrats a la capital; 10.000 esportistes i acompanyants del patinatge artístic; a més d’esportistes que han pres part en proves emmarcades en esdeveniments com la Sea Otter Europe Costa Brava Girona i la Girona Gran Fondo.
La celebració d’esdeveniments esportius de relleu a la demarcació de Girona també aplega anualment nombrosos esportistes, acompanyants i públic en general, i té un impacte econòmic directe al territori, alhora que projecció d’abast internacional.
D’aquests esdeveniments destaca el MIC, que en l’edició de 2018 va desplegar-se en una quarantena de localitats gironines, va comptar amb 28.146 persones entre participants, familiars i públic assistent, i va generar 11,5 milions d’euros a la Costa Brava.
També en destaquen les diferents proves i competicions de ciclisme que van tenir lloc en l’edició de 2018 del Sea Otter Europa Costa Brava Girona, que van reunir 5.230 esportistes. En total, el festival va aplegar 50.000 visitants, els quals van suposar un impacte econòmic de 2,5 milions d’euros a la demarcació de Girona.
Adjuntem fotografies de la presentació al Museu Olímpic de Lausana.