Neix el turisme astronòmic a la demarcació de Girona i es potencia l’oci natural nocturn

Girona, 8 de març de 2018

 

La inauguració de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, la distinció de la International Dark Association (IDA), que reconeix el municipi com el primer Parc Internacional del Cel Fosc de l’Estat espanyol, i la programació de nombroses activitats d’oci natural nocturn configuren la primera oferta de turisme astronòmic de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona presenten el primer producte de turisme astronòmic de la demarcació de Girona, amb l’objectiu d’acostar l’apassionant món de l’astronomia a famílies, fotògrafs amateurs, escoles o persones interessades pel món de la natura i la tecnologia en general.

Amb la posada en funcionament de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà l’abril de 2017 i l’adhesió d’aquest equipament al club de màrqueting Natura i Turisme Actiu, del Patronat de Turisme, s’impulsa un nou producte turístic associat a la divulgació de coneixements de diferents matèries com l’astronomia, la domòtica, la robòtica i la sostenibilitat en un marc natural excepcional.

Albanyà, amb només 147 habitants, està situat en un entorn natural privilegiat de l’Alt Empordà. La contaminació lumínica és pràcticament inexistent en aquesta àrea, un fet inaudit al món occidental avui dia. La raó es troba tant en la ubicació com en els esforços que fa el consistori per protegir el medi ambient, amb una gran inversió per adequar l’enllumenat públic, per exemple.

Tant és així que la International Dark Association (IDA), una de les institucions de protecció del cel nocturn més importants del món, ha atorgat el seu segell a Albanyà per la qualitat del cel. El municipi gironí es converteix, d’aquesta manera, en el primer Parc Internacional del Cel Fosc de tot l’Estat espanyol.

L’Observatori, creat amb materials d’última generació i equipaments d’arreu del món, disposa del telescopi més gran de la demarcació de Girona, una cúpula automatitzada de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades per poder observar el cel a través de les imatges captades pel telescopi. En els sis primers mesos d’activitat de l’Observatori, l’equipament va rebre 4.500 visitants.

Entre les activitats i serveis que ofereix l’Observatori als visitants, hi ha des de jornades científiques i cursos d’astrofotografia dirigits a científics i experts en aquesta matèria, fins a activitats dirigides al públic amant d’aquesta temàtica o al públic afeccionat: el bateig astronòmic, el bateig solar o, fins i tot, un forfait de temporada que permet l’accés a l’Observatori en diferents estacions de l’any i en esdeveniments astronòmics especials.

Des d’inicis de 2018, l’Observatori s’ha adherit com a membre als clubs de màrqueting Natura i Turisme Actiu i Costa Brava Girona Convention Bureau del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, per aprofitar les plataformes de difusió, promoció i comercialització que ofereixen, i també per estructurar entorn d’aquest equipament una oferta de paquets turístics que combinin allotjament, restauració i altres activitats lligades a la natura i l’oci sostenible.

La vocació turística de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà es fa palesa en la contribució a la renovació i diversificació dels productes turístics de les destinacions gironines. També aprofita la infraestructura turística existent i contribueix a trencar amb l’estacionalitat i a complementar estades. Així mateix, aquest projecte innovador genera una nova oportunitat de negoci per als actors turístics del territori vinculats a activitats a la natura.

 

NEWSLETTER