Rutes científiques per les comarques de Girona, una nova forma de fer turisme familiar per a ments curioses
Girona, 19 de juliol de 2018
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la col·laboració dels vuit consells comarcals gironins, presenta la primera sèrie de Rutes científiques per les Comarques de Girona que combina turisme i ciència a través de vuit itineraris diferents, un per cada comarca.
Avui al migdia a Girona s’ha presentat la primera sèrie de Rutes científiques per les Comarques de Girona a càrrec de Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Rafael Marín, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi); Marc Portella, responsable de Turisme Científic; Meritxell Plana, tècnica de gestió del surtderecercapercatalunya.cat.
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) ha creat, al seu portal de divulgació i turisme científic Surt de recerca per Catalunya, una sèrie d’itineraris basats en recursos turístics amb base científica, que permeten a un públic majoritàriament familiar, planificar visites d’un cap de setmana. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i els vuits consells comarcals gironins han apostat pel projecte impulsat per l’FCRi treballant conjuntament en la materialització de les Rutes científiques per les Comarques de Girona, integrada per vuit itineraris diferents, un per cada comarca.
Les vuit rutes científiques comarcals disponibles són: la Ruta de la Transformació (Ripollès); la Gran Ruta del Pla de l’Estany; la Ruta Margalef (Selva); la Ruta Submergida (Gironès); la Ruta Sostenible (Garrotxa); la Ruta Surera (Baix Empordà); la Ruta Porta a la Innovació (Alt Empordà) i la Ruta de la Pedra (Cerdanya).
A través de les rutes gironines es pot aprendre, entre altres aspectes, qui va ser el professor Margalef de Blanes, com es recuperen i es restauren els canons dels vaixells que es van enfonsar a la Mediterrània, quin és el procés químic que s’amaga rere l’elaboració d’un simple formatge, per què van ser importants els aiguamolls de l’Empordà per a grecs i romans, quant de temps ha d’esperar una alzina per tornar a fer suro, de quin animal és el crani més cotitzat del Museu Arqueològic de Banyoles o d’on recuperaven els romans l’or de la Cerdanya.
Aquestes rutes per les comarques de Girona volen ser una alternativa al turisme convencional oferint una proposta amb un valor afegit de coneixement científic i sostenible. S’han concebut a partir d’un tema específic, relacionat amb la ciència, al voltant del qual es pot organitzar una sortida de cap de setmana. A cada comarca s’ha identificat i desenvolupat un fil conductor d’on estirar, perquè amb tota la informació necessària es gaudeixi d’una experiència científica.
Els itineraris que apareixen en el portal mostren a l’usuari un disseny pràctic, fàcil d’utilitzar i atractiu visualment. Cadascuna de les rutes s’encapçala amb un vídeo que, a manera de titular, avança tot allò que es troba als diferents punts de la ruta. Tot seguit, una breu introducció escrita presenta els conceptes científics clau de la comarca, al voltant dels quals es construeix l’itinerari. Un mapa sensible (el nucli visual articulador del sistema) en mostra tots els punts: museus, centres, masies, mines, molins, fargues, granges, coves, pobles, paratges naturals i altres localitzacions. Tot i que els punts estan ordenats seqüencialment per a un itinerari lògic amb cotxe, no cal fer-los en la seva totalitat si no es disposa de temps suficient.
En fer clic sobre els números del mapa, una finestreta amb una imatge resumeix el punt d’interès científic concret i ens porta al tercer espai del web: l’explicació amb tota mena de detalls de cadascun dels punts que integren la ruta. Aquest contingut, d’estil periodístic, directe, amè i profusament documentat, ha estat generat per un equip especialitzat de l’FCRi que ha cobert durant mesos el territori, ha recorregut a fonts de primera mà per documentar-se i ha produït tot el contingut audiovisual.
Per al Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, aquesta és una oportunitat per donar visibilitat a recursos latents que turísticament encara no s’han desenvolupat. D’aquesta manera, es vol incrementar el ventall de productes turístics didàctics i alternatius més vinculats a temes etnogràfics propis de la història del territori.
Aquest projecte esdevé un punt de partida per comercialitzar i atraure l’interès d’agències de viatges que cerquen nous productes per als seus clients.
Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha afegit que aquest nou producte de turisme científic és una oportunitat de negoci latent per als empresaris de la demarcació de Girona. Rafael Marín, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), ha remarcat la importància de relacionar el turisme i la ciència per tal d’arribar a un públic més ampli i explicar la ciència des d’un punt de vista més atractiu.
Sobre la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)
L’FCRi, nascuda el 1986, facilita la comunicació entre la societat, el sistema català de recerca i innovació i el teixit productiu per incrementar l’interès ciutadà per la ciència i la tecnologia. Actua com una entitat experta per cobrir la bretxa comunicativa existent entre els agents generadors de coneixement, la societat i les empreses, centrant-se particularment en els joves.
Sobre Surt de recerca per Catalunya
Des que es va crear, ara fa tres anys, el portal de divulgació i turisme científic de l’FCRi Surt de recerca per Catalunya té com a objectiu donar a conèixer les activitats d’oci d’interès científic que es desenvolupen arreu del territori. La demanda creixent ha fet que, per primera vegada, aquestes activitats es combinin en forma d’itineraris pensats per fer una sortida de cap de setmana.