©Marti Artalejo-DDGI008

S’iniciarà la temporada turística d’hivern al Pirineu de Girona amb protocols per a la prevenció de la COVID-19

Girona, 3 de desembre de 2020

Les estacions d’esquí del Pirineu de Girona, amb més de 200 quilòmetres de pistes i instal·lacions i equipaments de primer nivell, iniciaran la temporada d’hivern tan aviat com les autoritats sanitàries ho autoritzin i havent aplicat tots els protocols i mesures de seguretat per a la prevenció de la COVID-19. Les estacions disposen de neu i es troben a punt per iniciar l’activitat.

La centenària companyia d’autobusos Teisa participa en la campanya de promoció del turisme de proximitat amb la retolació de sis autocars amb imatges del Ripollès, de les poblacions de Ripoll, Camprodon, Ribes de Freser i Banyoles i del Gironès, que ofereixen serveis regulars entre Barcelona, Girona i les destinacions d’interior. Teisa fa palesa la seva aposta pel foment de la mobilitat sostenible.

 

Avui, la població de Ripoll ha acollit la presentació de la temporada d’hivern 2020-2021 al Pirineu de Girona i la campanya de dinamització del turisme de proximitat organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i l’empresa de transports Teisa.

L’esdeveniment s’ha iniciat a la plaça del Monestir, on s’ha exhibit la flota d’autobusos que la companyia de transports Teisa ha retolat amb fotografies i composicions gràfiques del Ripollès, de les poblacions de Ripoll, Camprodon, Ribes de Freser i Banyoles i del Gironès, específicament dissenyades per a la campanya promocional dirigida a fomentar el turisme de proximitat i la mobilitat sostenible, en el marc del centenari de Teisa. La iniciativa ha comptat amb el suport dels consells comarcals del Ripollès i el Gironès, l’Ajuntament de Banyoles i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Àlex Gilabert, gerent de Teisa, ha manifestat: «col·laborem amb Ferrocarrils de la Generalitat i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona per impulsar diferents destinacions turístiques de l’interior, com Ripoll, la vall de Camprodon, Ribes de Freser, el Gironès i Banyoles». El grup banyolí mantindrà, com en temporades anteriors d’esquí, un servei d’autobús entre Girona i l’estació de Vallter 2000, passant per Banyoles, Olot i Camprodon.

A continuació, a l’interior de l’antiga església de Sant Pere de Ripoll, s’ha donat a conèixer com afronten les cinc estacions d’esquí gironines aquesta atípica temporada en el context de la COVID-19; s’ha informat de les mesures de seguretat que implementen les estacions i de les novetats més destacades. Alhora, s’ha informat de les actuacions i campanyes de promoció i revitalització de l’activitat turística de les destinacions de muntanya que impulsen i a les quals donen suport les administracions, les entitats i les empreses del país.

L’acte ha reunit mitjans de comunicació i ha comptat amb restriccions d’aforament i mesures de seguretat. Hi han pres part Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Jordi Munell, alcalde de Ripoll; Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès; Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Lluís Coromina, president de Teisa, Maite Martí, directora comercial i de màrqueting de Masella. Alhora, han estat presents representants de les entitats i ajuntaments que prenen part en la campanya de promoció de Teisa, directors i gestors de les estacions d’esquí gironines i altres representants del sector turístic de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès.

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha manifestat: «volem traslladar un missatge de prudència i confiança perquè es pugui donar ben aviat l’inici de la temporada d’hivern 2020-2021 al Pirineu de Girona, tant bon punt les autoritats sanitàries hi donin el vistiplau. Una temporada que preveiem incerta, però que necessiten tant el territori com el sector turístic». Noguer ha volgut reconèixer i agrair el compromís i la responsabilitat del sector turístic en la represa de l’activitat.

Les estacions d’esquí gironines implementen protocols i mesures per a la prevenció de la COVID-19

Les cinc estacions d’esquí gironines presenten més de 200 quilòmetres de pistes i instal·lacions i equipaments de primer nivell. Ofereixen circuits per a raquetes, esquí nocturn i rutes per practicar esquí nòrdic. Són estacions familiars i vetllen per vincular la pràctica de l’esquí a l’esport i el lleure.

La temporada d’hivern 2019/2020 va acabar de manera abrupta a causa de la irrupció de la COVID-19. L’any passat les cinc estacions del Pirineu de Girona van registrar prop d’un milió d’usuaris, dada positiva que s’acosta al registre rècord de la temporada 2017-2018.

Tan aviat com les autoritats sanitàries ho autoritzin i de comú acord amb les estacions catalanes tant públiques com privades (integrants d’ACEM), s’obriran les estacions d’esquí i muntanya si les condicions climàtiques ho permeten i aplicant normes i mesures de seguretat per als usuaris i treballadors.

Les mesures aprovades se centren en aspectes com l’ús obligatori de la mascareta o del tapaboques a les estacions, tant per als visitants com per al personal que hi treballa; la distància física interpersonal de seguretat s’estableix en 1,5 m en general, tant en espais tancats com a l’aire lliure; la neteja i desinfecció amb més freqüència dels espais comuns, especialment de les àrees d’alt contacte, com vàters, restaurants, menjadors, consignes i botigues de lloguer; els remuntadors, telecabines, funiculars i el tren cremallera no tindran restriccions, per bé que es manté l’obligació de l’ús de les mascaretes i la recomanació de mantenir el silenci per evitar la propagació d’aerosols; els usuaris disposaran de l’equipament necessari per a la pràctica de l’esquí en les dependències de lloguer de material (el material es neteja i es desinfecta exhaustivament després de cada ús); l’habilitació de sistemes digitals i de dispositius mòbils per reservar i comprar forfets i altres serveis per tal d’agilitzar tràmits i reduir cues. Finalment, totes les mesures de seguretat i protocols es poden consultar prèviament en els webs oficials, les xarxes socials, els cartells i pantalles informatives, i en els mapes de les estacions.

Les estacions de la Molina, Vall de Núria i Vallter 2000, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, aposten per poder oferir una pràctica segura de l’esport i per la digitalització de serveis. Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha manifestat que  «volem que la temporada sigui llarga per contribuir al desenvolupament econòmic i social dels territoris de muntanya».

Aquesta temporada l’estació de Masella treballa en dos nivells; d’una banda en la fabricació de neu i la posada a punt de les seves instal·lacions, i , d’altra banda, en fer l’estació segura en termes sanitaris per la prevenció de la COVID-19. Maite Martí, directora comercial i de màrqueting de Masella ha introduït com a novetats de la present temporada «l’aposta per la digitalització i la producció de neu i, per responsabilitat i solidaritat amb altres estacions, obrir de manera conjunta prioritzant la salut d’usuaris, treballadors i residents».

Durant la crisi sanitària, la muntanya ha estat un reclam de salut per a molts visitants i on millor s’ha reprès l’activitat turística. La pandèmia ha provocat que el Pirineu de Girona es revalori, que floreixin els seus atributs paisatgístics, naturals i culturals més coneguts i desconeguts.

L’estiu de 2020 (mesos de juliol i agost) les tres comarques gironines que integren la marca Pirineu de Girona (el Ripollès, la Cerdanya i la Garrotxa), amb capacitat de 14.000 places en allotjament turístic reglat, van registrar més de mig milió de pernoctacions, dades que confirmen que van ser satisfactòries. Comparativament respecte de l’ocupació de l’estiu de 2019, al Pirineu de Girona el descens es va situar entorn del -27 %, valor que indica que l’activitat turística es va reprendre amb rapidesa i va poder-se salvar la temporada. Cal tenir en compte el comportament de les petites i mitjanes empreses d’activitats culturals i de turisme actiu a la natura, que s’han adaptat amb rapidesa a la nova situació.

NEWSLETTER