Una jornada professional clau per al futur del sector turístic gironí centrada en la sostenibilitat

Girona, 10 d’abril de 2018

Noranta professionals del sector turístic de la demarcació de Girona han participat en la jornada centrada en el turisme sostenible i responsable que s’ha fet sota el títol «Cal innovar i ser sostenible per vendre més i millor?»

Hi han participat dinou ponents de referència per parlar sobre innovació, gestió del canvi i com comunicar aquesta transformació, sostenibilitat com un actiu de venda i impacte econòmic directe i indirecte per als municipis de la destinació.

Avui, dimarts 10 d’abril, al Convent de Santa Clara de Castelló d’Empúries, el Patronat de Turisme Costa Brava de la Diputació de Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i del Campus de Turisme de la Universitat de Girona, ha celebrat la vuitena jornada de formació dirigida a professionals del sector turístic de la demarcació de Girona, inclosa en el programa de formació professional Turisme 360º. La jornada ha estat inaugurada per Salvi Güell, alcalde Castelló d’Empúries-Empuriabrava, Ramon Ramos, director general del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i pel doctor Josep Calbó, vicerector de Projectes Estratègics de la Universitat de Girona.

La sessió s’ha iniciat amb la presentació de les conferències «La importància de la sostenibilitat i la innovació: claus per a l’èxit», a càrrec del Dr. Josep Vila, director científic del Campus Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona, i el Dr. Jaume Guia, director científic del Campus Turisme de la Universitat de Girona, i «Com fer de la sostenibilitat un actiu de venda», a càrrec de José María de Juan Alonso, expert en turisme responsable i sostenible, soci-director de KOAN Consulting i president d’Interpret Europe. Seguidament s’ha presentat el projecte «Costa Brava 2020. Reserva de la Biosfera. Reptes i oportunitats d’innovar integrant l’ús sostenible del territori i el mar», amb les ponències del biòleg Miquel Ventura, encarregat de dur a terme els estudis previs per presentar la candidatura de la Reserva de la Biosfera davant de la UNESCO el 2018, i Josep Vila, titulat en geografia física i membre del Departament de Geografia i de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona. A la tarda s’ha donat a conèixer el Pla Operatiu de Renovació Turística de Lloret de Mar per a destinacions madures, a càrrec de Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar, el qual ha fet èmfasi en la necessitat de renovació de l’oferta turística del municipi per atraure turisme madur i de qualitat.

Així mateix, s’han dut a terme dues taules rodones titulades «Com aplicar  criteris de sostenibilitat que ens aportin estalvi i prestigi. Segells de referència, intermediaris turístics i casos pràctics» i «Les marines i el seu futur», contingut que el director general del Patronat de Turisme ha considerat d’interès cabdal per als professionals del sector turístic d’Empuriabrava. Cal destacar que a les taules rodones han col·laborat representants del sector turístic de la demarcació de Girona coneixedors del sector portuari.

En el decurs del dinar, els ponents i assistents ha realitzat una sessió de treball en xarxa o networking a través de la qual han pogut intercanviar opinions i crear sinergies per propiciar futures relacions professionals.

De la jornada es desprenen conclusions com ara que el turisme sostenible pot esdevenir motor per la preservació i valorització del patrimoni natural i cultural dels territoris visitants. També, s’ha remarcat que els projectes innovadors de turisme sostenible en zones rurals o relacionades amb l’ús del patrimoni natural i social són necessàriament iniciatives a petita escala i s’ha posat de relleu la hibridació, com a eina d’innovació en sostenibilitat com el cas de projecte Sèpia.

Relacionat amb les marines, es destaca que els ports esportius de la Costa Brava porten ja molts anys apostant per la implantació de pràctiques sostenibles i han demostrat un compromís molt fort que solidifica la seva credibilitat com actors responsables i compromesos amb el desenvolupament sostenible del territori. Cal, però, comunicar aquesta realitat i que sigui una tasca reconeguda tant a nivell local com en la seva estratègia de màrqueting.

Finalment, quant al potencial per l’expansió internacional i la desestacionalització, s’ha conclòs que el potencial d’atracció del turisme sostenible en els mercats internacionals és enorme i que la proliferació d’iniciatives de turisme sostenible basades en valors patrimonials té un gran potencial de contribuir a la desestacionalització d’aquelles destinacions on aquesta és un problema.

És important recordar que aquesta jornada professional havia de donar el tret de sortida al programa de formació 360º del nou curs 2017-2018 i que havia de tenir lloc el 3 d’octubre passat, coincidint amb l’Any de la Sostenibilitat i el cinquantè aniversari de la Marina d’Empuriabrava. A causa de l’aturada general que es va produir a Catalunya aquell dia, la jornada va quedar posposada fins al 10 d’abril d’enguany.

Consulteu el programa complet de formació Turisme 360º.

 

NEWSLETTER