L’essència jueva a terres gironines
Les comarques de Girona són una terra de pas, una profusió de camins que ha esdevingut cruïlla de civilitzacions atorgant riquesa i diversitat a la història catalana. A aquesta riquesa, van contribuir notablement les diverses comunitats jueves que van coexistir durant almenys sis segles amb el món cristià medieval, compartint anhels, esperances, fortuna i entorn.
A la Costa Brava i el Pirineu de Girona hi ha una de les rutes jueves millor conservades d’Europa. Iniciant el recorregut a Girona, «ciutat mare d’Israel», són de visita obligatòria el Call i el Museu d’Història dels Jueus; a Besalú, el Micvé i els vestigis de la sinagoga; a Castelló d’Empúries, el Call i un conjunt de làpides funeràries, entre d’altres indrets, com són les localitats de Banyoles, Torroella de Montgrí, la Bisbal d’Empordà, Camprodon i Puigcerdà.
Menció destacada mereixen les figures de l’il·lustre rabí gironí Mossé ben Nahman, que compta amb el Centre d’Estudis Nahmànides a la capital gironina, i la del contemporani filòsof jueu alemany Walter Benjamin, vinculat a Portbou on se situa la seva tomba i el monument memorial, que prolonguen l’empremta del judaisme al territori a través de la seva herència intel·lectual.
El llegat i la cultura jueva persistent de la demarcació de Girona cobra importància i creix quan el visitant el consumeix des de la consciència.